A legfurcsább karácsonyi szokások (2.)

Karácsonyi hagyományok: Befana, a kis olasz boszorkány
Karácsonyi szokások: Befana, a kis olasz boszorkány

Karácsonykor minden családnak megvannak a maga szokásai, gyakran egészen furcsa rítusokkal találkozhatunk. Kétrészes cikksorozatunkban mi azonban olyan karácsonyi hagyományok nyomába eredtünk, melyek furcsaságuk ellenére egész tájegységekre vagy országokra jellemzőek.

Grönland

Grönlandon a legfurább karácsonyi hagyományos az ünnepi asztalnál mutatkoznak meg, hiszen a bálnabőr bálnazsírral és a kiviak (fókabőrbe göngyölt alkamadár, amit hónapokra elásnak, majd félig szétbomolva fogyasztanak) korántsem nevezhető számunkra megszokott karácsonyi lakomának.

Wales

Wales egyes vidéki területein minden karácsonykor kiválasztanak egy falubelit, hogy adja elő Mari Lwyd rituáléját. A jelölt feladata, hogy a parádén egy rúd tetejére tűzött kanca koponyáját hordozza végig az utcákon, miközben a falubeliek tradicionális dalokat énekelnek.

Jeges vízbe merülés

Egyes karácsonyi hagyományok teljesen felfoghatatlanok számunkra. Például, hogy miért vetemednek több országban is karácsony reggelén jeges vizes fürdőzésre. Angliában a londoni Hyde park Serpentin tavában vagy a brightoni tengerparton, míg Írországban és Franciaországban a jéghideg tengerben mártóznak meg a legbátrabbak (őrültebbek?) évről évre.

Portugália

A consoda, azaz a portugál karácsonyi lakoma során, gyakran egy terítékkel több kerül fel az asztalra. Így az elhunyt rokonok is a családdal tarthatnak, valamint a gesztus biztosítja a háztartás szerencséjét a következő évre.

Csehország

A cseh nők egy kis szertartást végeznek, hogy megjósolják, miként alakul a szerelmi életük a jövő évben. A hajadon lányok hátat fordítanak a bejárati ajtónak és átdobnak egy cipőt a válluk fölött. Amennyiben a cipő orral az ajtó felé landol, egy éven belül esküvő lesz.

Mexikó

A mexikói Oaxaca városában a karácsonyi hagyományok egy új generációjával találkozhatunk. Itt ugyanis, december 23-án a lakosok a plázába özönlenek, hogy megcsodálják a retekből faragott, betlehemi karakterekről mintázott szobrocskákat. A győztes retekfaragót nem kisebb megtiszteltetés éri, minthogy a másnapi újság leközli a fényképét.

Olaszország

A karácsonyi szokások és ajándékozások lezárásának különleges hagyománya van Olaszországban. Vízkeresztkor ugyanis Befana, a kis Jézushoz igyekvő boszorkány lepi meg a gyerekeket. Minden évben újra útnak indul, és az összes gyermeket megajándékozza abban a reményben, hogy valamelyikük épp a keresett kisded lesz.

(Összeállításunk első részét itt lehet elolvasni.)

(D.R.)

A cikk forrása itt >>