A legfurcsább karácsonyi szokások (1.)

Ritka karácsonyi szokások: a spanyol caganer
Ritka karácsonyi szokások: a spanyol caganer

Karácsonykor minden családnak megvannak a maga szokásai, gyakran egészen furcsa rítusokkal találkozhatunk. Vannak azonban egész tájegységek, országok is, melyek meglepő és elsőre megmagyarázhatatlan karácsonyi szokások követői. Ezekből válogatunk most.

Spanyolország

Katalóniában bizarr karácsonyi szokások lelhetők fel. Mind közül az egyik legfurább a caga tió, azaz a karácsonyi farönk. A rönkre nevető arcot rajzolnak, kis sapkát adnak rá és az étkező asztalon tartják. Advent második hetétől minden nap gyümölcsökkel és édességgel kínálják, mígnem szenteste az egész család karácsonyi dalokat énekelve botokkal ütögeti caga tiót. Így veszik rá, hogy kitolja magából az ajándékokat.

A fura katalán karácsonyi szokások listáján előkelő helyet kap a caganer figurája is. Ez egy guggoló, éppen a dolgát végző kis bábu, ami a spanyol karácsonyi hangulat elmaradhatatlan része.

Japán

Először a Japánban élő külföldiek ünnepelték a karácsonyt a Kentucky Fried Chicken menüjével, mivel máshol nem jutottak egész csirkéhez. Az étteremlánc ezt a hóbortot meglovagolva építette fel karácsonyi kampányát 1970-ben. A reklám olyannyira sikeres lett, hogy azóta egyetlen japán család sem ünnepelhet Sanders ezredes csirkéje nélkül.

Venezuela

A fővárosban, Caracasban az ünnepek alatt mindenki görkorcsolyával jár misére. Még az utakat is lezárják, nehogy bárkinek baja essen.

Norvégia

A norvégok úgy tartják, hogy a karácsony este egybe esik a gonosz lelkek és boszorkányok érkezésével. Éppen ezért, elalvás előtt eldugják előlük a seprűiket.

Ukrajna

Az ukrán karácsonyfákon a megszokott díszeken kívül egy pókot és pókhálót találhatunk, amik szerencsét hoznak. Ennek eredete egy régi mondára vezethető vissza, miszerint egy idős hölgynek nem volt pénze feldíszíteni a karácsonyfáját. Karácsony reggelén azonban arra ébredt, hogy egy pók, ragyogó hálójával ezüstösre szőtte a fát.

Amerikai Egyesült Államok

Ennél is furább karácsonyfadísz a csemegeuborka. Az Egyesült Államokban szokás egy-egy uborkát elrejteni a fákon, ami egy polgárháborús történetből ered. Eszerint John C. Lower közlegény börtönben raboskodott és farkas éhségében egy kis uborkáért könyörgött az őrnek. Karácsony este lévén az őr megsajnálta és teljesítette a kívánságát. Lower szabadulása után úgy vélte, annak az uborkának köszönheti a túlélést, ezért ezután mindig elrejtett néhányat a karácsonyfán. Így vált a csemegeuborka az amerikai karácsonyi szokások elmaradhatatlan kelléke.

Észtország

Az észt karácsonyi szokások nem is olyan furák, mint inkább irigylésre méltóak. Hiszen ki ne töltené szívesen az év egyik leghidegebb napját egy jól felfűtött szaunában?

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

Akad még karácsonyi film, amit nem néztünk rojtosra