Lassan felszívódó szénhidrát, az egészséges reggeli alapja

Lassan felszívóhó szénhidrát reggelire

Folytatjuk egészséges életmód kisokosunkat. Az alapszabályok, a természetes édesítőszerek és a megfelelő napi vízfogyasztás  után a lassan felszívódó szénhidrát fogalmával és fontosságával foglalkozunk cikkünkben. Mit kell tudnod a szénhidrátfogyasztásról, hogyan befolyásolja ez egészséged?

A gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok számolgatása elsősorban az IR-esek, cukorbetegeket számára lehet ismerős. Igazából azonban mindenkinek érdemes tisztában lennie az alapokkal, ha egészségesen szeretne élni.

Miért fontos, hogy hogyan szívódik fel a szénhidrát?

A szénhidrát a szervezet egyik legfontosabb energiaforrása, jó esetben egész nap kiegyensúlyozottan, energikusan tart. Ha azonban nem a megfelelő ételeket választod, hirtelen fáradtságot, levertséget, időről időre rád törő farkaséhséget és falási rohamot okozhat.

Az ördögi kör úgy épül fel, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrát az elfogyasztás után hirtelen megemeli a vércukorszinted. Emiatt a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel, ami rövid idő alatt le is csökkenti a vércukorszintet. Ezért érzed azt, hogy a cukros ételek fogyasztása után hirtelen újult energiára kapsz, majd hamarosan elfog a fáradtság. Ezzel együtt jár az ismételt éhségérzet megjelenése, amit rossz esetben ismét gyorsan felszívódó szénhidrát elfogyasztása követ.

Ezzel szemben a lassan felszívódó szénhidrátok – értelemszerűen – lassan szívódnak fel az emésztőrendszerben, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Így egyenletes energiaellátást és jóllakottságérzetet biztosítanak órákon keresztül, ráadásul a szervezeted sem terhelik annyira. Ha például reggelire zabkását eszel, érezheted, hogy közel délig kitart a hatása.

Lassan felszívódó szénhidrát tartalmú ételek, amiket bátran fogyaszthatsz

Reggelire ideális választásnak bizonyulnak a zabpehelyből, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, például a kenyérfélék, péksütemények is. Ebédnek körethez tökéletes a kuszkusz, bulgur, barna rizs, ezek is mind lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak.

Emellett ajánlott a tejtermékek fogyasztása is, főként a túró és a sajtok lesznek jó társaid. Érdekesség, hogy bár a joghurtok (legalábbis a natúr joghurt) és a kefír is sok szempontból egészséges és ajánlott, szénhidrát felszívódásuk nem a legoptimálisabb. Lehetőség szerint ne este fogyaszd őket.

Zöldségek közül elsősorban salátát, uborkát, spenótot, paradicsomot, zellert érdemes fogyasztanod. Gyümölcsök közül pedig válassz körtét, almát vagy szilvát. Természetesen a zöldség-és gyümölcsfogyasztás egyébként is egészséges és nagyon ajánlott, ez a rövid lista csak a szénhidráttartalom szerinti felosztást mutatja.

Általános igazság, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat a rostban gazdag ételek tartalmaznak. Ez azért van, mert a rostok magukba szívják a tápanyagot, így lassabban szívódnak fel a szervezetben.

Természetes édesítőszerek cukor helyett – finoman, egészségesen

Kiemelt kép forrása:Food photo created by freepik – www.freepik.com