A lakberendezés öt aranyszabálya

A lakberendezés trükkjeivel még otthonosabban érezheted magad
A lakberendezés trükkjeivel még otthonosabban érezheted magad

A lakberendezés mára külön művészeti ággá nőtte ki magát. Sokan szívesen ássuk bele magunkat, akár csak hobbi szinten is. Imádunk lakberendezési magazinokat nézegetni és képesek lennénk órákat eltölteni a megfelelő dekorációs tárgyak kiválasztásával. De tisztában vagyunk a lakberendezés legalapvetőbb szabályaival? Tudjuk, vajon mik azok a tényezők, amik felett hajlamosak vagyunk elsiklani, pedig kulcsfontosságúak lennének? Most kiderül!

1. Függöny függőség

A lakberendezés első aranyszabálya nem más, mint a megfelelő függöny kiválasztása és elhelyezése. Tartsd észben, a karnis a lelke mindennek! Szereld magasabbra, mint az ablakkeret, félúton a keret és a mennyezet közé! Valamint legyen elég hosszú ahhoz, hogy a kihúzott függöny ne lóghasson be az ablak elé! A függöny maga érjen a földig, de ha a romantikus stílus híve vagy, akár tizenöt centivel is hosszabbra hagyhatod.

2. A szőnyeg probléma

Igaz, hogy egy nagy szőnyegnek borsos ára van, mégis megéri rá beruházni, ha be akarjuk tartani a lakberendezés törvényeit. Ugyanis a megfelelő szőnyeg mérete kritikus pont. A nappaliban például elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az összes bútor kényelmesen elférjen rajta.

3. A színek harmóniája

Válassz egymáshoz illő színeket! A színpaletta lehet homogén, vagy akár kontrasztos, a lényeg, hogy a végeredmény harmóniát árasszon. Ha már eldöntötted, milyen színeket használsz, az a lakberendezés további lépéseihez is iránymutató.

4. A szemmagasság szabály

A nagyobb festményeket érdemes szemmagasságban fellógatni. Azaz a festmény közepe úgy százötven centiméter magasságban legyen. Ugyanezt a középpontot tartsd akkor is, ha több, különböző méretű festményt helyezel el egymás mellett.

5. Lámpa-láz

Ahelyett, hogy egy erős fényű lámpát szerelnél fel, használj inkább több, gyengébb fényforrást! Ez a típusú világítás kellemes hangulatot eredményez, és melegebbé, otthonosabbá varázsolja a lakásod. Légy bátor és kísérletező! A különböző formájú és fényű lámpák a lakberendezés első számú dekorációs kiegészítői.

(D.R.)                                                                                          A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>