Közösségi média használat 50 felett

Közösségi média használat 50 felett

A közösségi média egyre nagyobb szerepet kap az életünkben. Ma már a társadalom jelentős része, így az 50 felettiek többsége is jelen vannak az online térben, s aktívan használják a közösségi médiát. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy miben különbözik a fiatalabb és az idősebb generáció internethasználata, illetve, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az 50+-os korosztály számára az online jelenlétnek.

Digitális bennszülöttek vs. bevándorlók

Azokat nevezzük digitális bennszülötteknek, akik az internethasználatba „beleszülettek”, vagy fiatalon ismerkedtek meg vele. 

Számukra teljesen természetes a net és a közösségi média használata, sőt, többségük el se tudja képzelni, hogy valaha volt élet WiFi nélkül. 

Ezzel szemben az idősebbek inkább csak rákényszerültek az internethasználatra, de továbbra is az offline közeg maradt számukra az elsődleges. Ők a „bevándorlók” a digitális térbe. Használják ugyan a netet és a social mediát, de digitális kompetenciáik alacsonyabbak, mint a Z generációnak.

A közösségi média használatának előnyei 50 felett

Az 50 felettiek több, mint 75%-a rendelkezik okostelefonnal, internettel, s magas arányban használják a közösségi médiát is. 

A legkedveltebb social media felületük a Facebook, de YouTube-ot is rengeteget használják információszerzésre és szórakozásra egyaránt, míg az Instagram, a TikTok és az egyéb közösségi média oldalak inkább a fiatalabbak körében népszerűek. 

A Facebook és a Messenger az 50 feletti korosztály számára is fontos kommunikációs platform. Mivel idősebb korban kevésbé mobilisak, az online kapcsolattartás képes megóvni őket a magánytól és az elszigetelődéstől. 

Társkeresésre is meglepően sokan használják a seniorok közül a közösségi médiát, de akadnak olyanok is, akik nem privát, hanem marketing célból vannak jelen ezeken a felületeken.

A social media veszélyei

Az 50 év felettiek, mivel kevésbé rutinosan és tudatosan használják a közösségi médiát, fokozottan ki vannak téve a virtuális tér kockázatainak, s nehezebben ismerik fel a megtévesztésre, átverésre irányuló tartalmakat. 

Nagy szerepük van a fiatalabbaknak abban, hogy felhívják a szülő, nagyszülő figyelmét a veszélyforrásokra, megtanítsák őket a kamuoldalak és -tartalmak felismerésére, illetve megfelelő vírusvédelemmel is sokat tehetünk azért, hogy megvédjük őket. 

Vállalkozás és marketing 50 felett

Magánszemélyként dönthetsz úgy, hogy nem szereted és nem használod a közösségi médiát, ha viszont céged van, és sikereket akarsz elérni, akkor szinte kötelező a social media jelenlét, hiszen a vásárlókat és partnereket ott fogod tudni elérni! 

A YouTube ma már 2,3 milliárd regisztrált felhasználóval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ezen a platformon érheted el legegyszerűbben a célcsoportodat. 

Ha nem alkalmazkodsz a médiafogyasztási szokásokhoz, nem kerülsz a potenciális ügyfelek látókörébe, vagyis hiába vannak jó termékeid és szolgáltatásaid, nem téged fognak választani. 

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged videó készítésben, social media menedzsmentben vagy YouTube csatorna / podcast csatorna indításban, vedd fel a kapcsolatot a DLX MEDIA csapatával!