A környezetvédelem élharcosa lehetsz, ha betartasz néhány a szabályt

A környezetvédelem otthon kezdődik, néhány apró változtatás is elég.

A környezetszennyezés napjaink egyik legjelentősebb problémája. A tudósok folyamatosan hangoztatják, hogy muszáj tennünk a környezetvédelemért, különben gyermekeink, unokáink élete már jelentősen meg fog változni a környezetszennyezés hatására. A környezetvédelem otthon kezdődik, te is sokat tehetsz érte!

Sok egyértelmű mód van arra, hogyan tudjuk csökkenteni a káros hatásokat, de akadnak olyanok is, amelyekre lehet, hogy nem is gondolnánk, pedig csak pár apró szokás megváltoztatására van hozzá szükség. Most megmutatjuk ezeket, és azt is, hogy mi a környezetbarát megoldás a probléma kezelésére. Ne feledd, hogy te is tehetsz apró lépéseket a környezetvédelemért!

Használj hagyományos szappanokat!

A folyékony szappanok nyersanyag-előállítása ötször több energiát igényel, és a csomagolásukhoz is hússzor több energia termelésére van szükség, mint a hagyományos szappanokéhoz.  “A magasabb energiafogyasztás összefüggésbe hozható a magasabb ökológiai lábnyommal” – mondja David Tyler, az Oregoni Egyetem kémiai professzora.

Az előállításuk nem csak jelentősen kevésbé terheli meg a környezetet, de kevesebbet is kell belőle használni. Egy zürichi tanulmány megállapította, hogy kézmosáskor közel hétszer annyi folyékony szappant használnak a fogyasztók, mint a hagyományos szappanból, és nagy valószínűséggel ez az arány ugyanúgy fennáll zuhanyzáskor is.

Csökkentsd a fényerőt!

Egy átlagos otthon körülbelül 24 elektronikai készüléket tartalmaz, és ezeknek a nem megfelelő használata is jelentősen káros hatással bír a környezetére.

A televíziók esetében a fényerő szabályozása sokat jelenthet, ugyanis a csökkentett fény akár 50 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást. Továbbá érdemes a legtöbb elektronikai eszközt lekapcsolni az úgynevezett készenléti módról, ugyanis ez is megnöveli az energiafogyasztást.

A mosogatógépet energiatakarékos módban használd!

A mosogatógép önmagában már egy energiatakarékos megoldás, ugyanis jóval kevesebb vizet és energiát használunk el általa, mintha kézzel mosogatnánk. De ezen túl is tehetünk még azért, hogy minél inkább környezetbarát legyen a használata.

Amennyiben lehetséges, töltsd tele edénnyel a mosogatógépet, illetve a programok közül is válaszd azt, amelyikre valóban szükséged van. Egyáltalán nem biztos, hogy csak a leghosszabb program képes tisztára mosni az edényeket.

A kapszulás kávét felejtsd el!

Manapság nagy divatnak örvendenek a kapszulás kávéfőzők használata, amelyhez hozzá illő kapszulás kávé is illik. A kapszulák előállítása is rendkívül környezetkárosító hatású, ahogy a keletkező hulladék is, és a többségük újrahasznosíthatatlanul kerül a hulladéklerakókba.

Még ha nagy is a kísértés, próbálj meg inkább hagyományos kávét inni. Sokkal kevesebb hulladék kerül a környezetbe általa.

Az alumíniumfólia helyett használj lebomló anyagot!

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint körülbelül 2,8 millió tonna alumíniumot dobunk évente a szemétbe, amit csomagoláshoz és sütéshez is használunk. Az alumínium biológiai lebomlása évszázadokig is eltarthat. Használj tehát biológiailag lebomló sütőpapírt vagy papír alapú csomagolóanyagot!

A környezetvédelem otthon is fontos, néhány aprósággal jelentősen csökkentheted az ökológiai lábnyomod!

Horváth Noémi

Ne dőlj be a zöldre mosás trükkjének! Nem minden környezetbarát, ami zöld!