Környezetbarát diéták, amelyek a természetnek is segítenek formába jönni

A környezetbarát diéták kora is elérkezett
A környezetbarát diéták kora is elérkezett

Szeretnél egészségesen táplálkozni, miközben a Föld megmentéséért is teszel? Nem tudod eldönteni, melyik étrendet kövesd, ami egyben fenntartható és a káros anyag kibocsátása is elenyésző? A környezetbarát diéták segítenek dűlőre jutni! Íme, mely környezetbarát diéták gondoskodnak egészséged védelméről úgy, hogy közben a természetről sem feledkeznek meg!

Vegán és vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend a hús, míg a vegán az állati alapanyagok teljes elhagyását jelenti. Mindkettő a környezetbarát diéták közé tartozik, hiszen a húsfogyasztás visszaszorítása nagy segítség, ha meg akarjuk óvni a természetet. A vegetáriánus étrend ugyanis fele annyi üvegházhatású gáz keletkezéséért felelős, mint a hagyományos, húst is tartalmazó táplálkozás. A zöldségeken, gyümölcsökön, gabonaféléken és növényi fehérjéken alapuló étrendek tehát nem csak az egészségünk karbantartásában segítenek, de a környezetbarát diéták listájára is nyugodtan felkerülhetnek.

Flexitarianizmus

Amennyiben elképzelhetetlennek tartod, hogy teljesen lemondj az állati termékekről, de szeretnél a környezetbarát diéták szellemében táplálkozni, a flexitarianizmus a megoldás. Ez az étrend ugyanis növényi eredetű alapanyagokra épül, ugyanakkor megengedi a hal, a tojás és időnként a húsok fogyasztását is. Így nagyobb életvitelbeli változtatás nélkül csökkentheted az ökológiai lábnyomod.

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta nem véletlenül hihetetlenül népszerű napjainkban. A zöldségeken, gyümölcsökön, gabonákon, babon, olívaolajon, magvakon, halakon és tengeri herkentyűkön nyugvó étrend ugyanis az egészséges étkezés minden szegmensét tartalmazza. A túlhalászás és halfarmok miatt azonban kétségbe vonható, hogy fenntartható étrendről beszélünk-e. Amennyiben azonban nem visszük túlzásba a halfogyasztást, a mediterrán étrend is a környezetbarát diéták közé sorolható.

Nordic, azaz északi diéta

A skandináv népek hagyományosan növényi eredetű táplálékra támaszkodnak. Hús és halfogyasztásban pedig éppen csak arra szorítkoznak, ami a közelükben is megtalálható. Ennek köszönhetően megspórolják az élelmiszer szállítása okozta üvegházhatású gázok kibocsátását.

MIND, az elme táplálására

A MIND étrend lényege, hogy olyan élelmiszerekre koncentráljon, melyek fogyasztása segít a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében. Ennek szellemében leveles zöldségek, magvak és bogyós gyümölcsök nagyobb mennyiségű bevitelére épül. A MIND a környezetbarát diéták közé tartozik, annak ellenére is, hogy az egész éves gyümölcsellátmányt gyakran csak importtal lehet megoldani. A növények termelése ugyanis még így is kevesebb káros anyag kibocsátással jár, mint például egy olyan húsalapú diéta követése, mint a paleo.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Mi az a candida diéta és mi mindenre jó?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>