Könyvmolyoknak kötelező: hogyan készül ez a karácsonyfa?

DIY Karácsonyfa az irodalom remekeiből
DIY Karácsonyfa az irodalom remekeiből

Idén szeretnél valami kreatívabbal előrukkolni, mint egy mezei karácsonyfa? Rengeteg könyv sorakozik a polcaidon és nem tudod, hogyan varázsolhatnád őket dekoratívabbá? Amennyiben a válaszod mindkét kérdésre igen, a könyvekből készült DIY karácsonyfa a kézenfekvő megoldás. Környezetbarát, hangulatos, és még felépíteni sem nagy ördöngösség. Segítünk, hogyan fogj hozzá! 

Első lépés: Gyűjts össze annyi könyvet, amennyit csak tudsz!

A karácsonyfa méretétől függően több tucat könyvre lesz szükséged. Az igazi karácsonyfa hatás eléréséért mindenféle formájú és méretű könyv szóba jöhet. Színekben azonban igazodj az ünnepi hangulathoz, azaz zöld, piros, arany, ezüst borítókból halmozz fel minél többet! Akár magad is bevonhatod a borítókat csomagolópapírral, a kívánt hatás eléréséhez.

Második lépés: Jelöld ki a DIY karácsonyfa helyét!

Csak úgy, mintha hagyományos karácsonyfát állítanál, a könyveket is egy szellős, biztonságos helyre kell letenni. Oda, ahol nincs útban, egyenletes a padló és biztosan senki nem borítja fel. Mondjuk a nappali egyik sarka.

Harmadik lépés: Fektesd le az alapokat!

Használd a legnagyobb és legnehezebb könyveket! Helyezd el őket egy körbe! Ennek a körnek a mérete határozza meg a DIY karácsonyfa végleges méretét is.

Színes könyvekből is épülhet karácsonyfa
Színes könyvekből is épülhet karácsonyfa

Negyedik lépés: Húzd fel a falakat!

A trükk, amitől a könyvből épült karácsonyfa hasonlítani fog egy igazira, az elhelyezésben rejlik. A könyveket gerincükkel kifelé fektesd az alatta lévő rétegre úgy, hogy minden könyv alja és teteje az alatta lévő két könyvön támaszkodjon, míg a közepe a levegőben függ. Valahogy úgy, mintha Jengát építenél, csak éppen körkörös formában. Ahogy haladsz felfelé a szintekkel, úgy lesznek köztük egyre kisebbek a rések és szűkülnek össze a körök is. Minden szint után győződj meg róla, hogy elég stabilan áll-e a karácsonyfa!

 

Ötödik lépés: Készítsd el a csúcsdíszt!

Amikor már kellően kicsi a legfelső könyvkör, tegyél néhány könyvet egymásra, torony módjára! Csúcsdíszként használhatsz hagyományos dekorációt, de egy élére állított, nyitott könyv is jól mutat.

Utolsó lépés: Tedd fel a világítást!

A könyvből épült DIY karácsonyfa esetében, a nagyobb égő mutatósabb. Egy dologra azonban figyelj oda! Ha már eleve eklektikus a könyvválogatásod, maradj a fehér fényeknél, de ha hasonló, klasszikus könyvekkel dolgozol, bátran használj színes égőket! Óvatosan tekerd körbe az izzókat, amennyiben szükséges, rögzítsd celluxszal!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>