Könyvajánló: a beatkorszak legkiemelkedőbb regényei

A beatkorszak egyik legfontosabb szerzője Kerouac
A beatkorszak egyik legfontosabb szerzője Kerouac

A beatkorszak írói a mai napig nagy hatással vannak az irodalmi szférára. A huszadik század közepén keletkezett művek bemutatják a Második világháború utáni Amerikát, egy generáció útkeresését és zavarodottságát. A beatkorszakban íródott művek romantikusak és elgondolkodtatóak, élvezet olvasni őket. Neked melyik a kedvenced?

Tom Wolfe: Savpróba

Tom Wolfe, a beatkorszak úttörő újságírója 1968-ban jelentette meg regényét. A könyv egy hippi baráti társaság útját követi nyomon, akik “Tovább” névre hallgató buszukon járják az amerikai vidéket. Mindeközben persze jelentős mennyiségű LSD-t és egyéb tudatmódosító szereket fogyasztva. Wolfe a kábítószerek hatására megnyíló gondolatokat, eseményeket dokumentálja regényében, amitől a Savpróba a hatvanas évek drog forradalmának hű képét adja vissza.

Charles Bukowski: Tótumfaktum

Bukowski így vagy úgy, de mindenhonnan kilóg. A beatkorszak nagyjaihoz sorolják, de stílusa valójában teljesen egyedi. A Tótumfaktum olvasása közben megismerhetjük a motiváció nélküli író bolyongását és tivornyáit, háttérben a Második világháború díszleteivel. És bár a hedonista életmód céltalannak tűnik, de nem is a tanulságot kell keresnünk a műben. Sokkal inkább a stílus és a párbeszédek, az abszurditás és a nyers nyelvezet művészi használata tette Bukowskit halála után is halhatatlanná.

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére

A beatkorszak egyik legismertebb alkotása, köszönhetően az 1975-ös filmadaptációnak Jack Nicholson főszereplésével. A történet egy jószívű lázadó élményeit meséli el egy pszichiátriai intézetben. A főszereplő folyamatos konfliktusba keveredik az ápolókkal, ami nem várt végkifejlethez vezet.

Jack Kerouac: Dharma hobók

Kerouac, a beatkorszak keresztapja 1958-ban publikálta életrajzi ihletésű művét. Nagy szerepet kap benne a buddhizmussal való találkozása, ami meghatározó hatást gyakorolt hátralévő éveire. Ebben a könyvben Kerouac egy másik énjét ismerhetjük meg. Egy érettebb, nyugodtabb férfit, aki miden erejét latba vetve igyekszik megismerni önmagát.

J.D. Salinger: Zabhegyező

A Zabhegyező 1951-es kiadása óta a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Holden Caulfield, a tizenhat éves főhős úgy dönt, nem siet haza elújságolni, hogy kirúgták a középiskolából. Inkább New York undergroundja felé veszi az irányt, ahol nem várt helyzetekbe keveredik. Holden a beatkorszak tipikus, lázadó tinédzsere, akivel immár több generáció fiataljai tudtak azonosulni.

Jack Kerouac: Úton

Kerouac remekműve, az Úton a beatkorszak legkiemelkedőbb alkotása. Tökéletesen átadja a háború utáni élet hangulatát, a bolyongó fiatalok célkeresését. A szintén életrajzi ihletésű mű Jack kalandozásait írja le barátjával, Neal Cassadyvel, akivel többször is átszelték az észak-amerikai kontinenst.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ezt a hat könyvet minden nőnek el kell olvasnia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>