Könnyű a gyereknek, nehéz a felnőttnek, mi az?

Nyelvtanulás 50 fölött is lehetséges
Nyelvtanulás 50 fölött is lehetséges

A gyerekeknek igazán könnyen megy, a megfejtés pedig a nyelvtanulás. Egyszerűen csak hallgatják a számukra még ismeretlen nyelvet, és fokozatosan tanulják azt anélkül, hogy észrevennék. De mi a helyzet a felnőttekkel, mennyire hatékony a nyelvtanulás például 50 fölött? 

A késői nyelvtanulással kapcsolatban jól ismerjük a leggyakoribb kérdéseket

  • Ha most kezdem el tanulni a nyelvet, tényleg tudok majd folyékonyan beszélni?
  • Lesz akcentusom?
  • Meg tudom jegyezni az összes szükséges szót?
  • Megéri az erőfeszítéseket, ha két éven belül elhagyom az országot?
  • Erőltessem rá a nyelvtanulást a gyermekeimre is, vagy túl sokat várnék el tőlük?

Eme kérdések megválaszolása fontos, mert segíthet reális elvárásokat felállítani, átgondolni egy esetleges költözést és elkerülni, amit később megbánhatnál.

Mit mondanak a szakértők?

Mi, felnőttek próbáljuk megérteni a nyelv felépítését. Hogy működnek az igeidők, a névelők és a melléknevek. Tanulnunk kell szavakat és igeragozást. Gyakorolnunk kell a nyelv jellegzetes hangzását. Ezzel szemben a gyerekeknek nincs szükségük magyarázatra. Az előbb említett kognitív tényezők teljes figyelmen kívül hagyásával a gyerekek képesek feldolgozni egy új nyelv minden elemét.

Létezik egy teória, ami szerint az emberi életben vannak „kritikus szakaszok”, amikor sokkal fogékonyabbak vagyunk egy második nyelv elsajátítására. Az első ilyen szakasz körülbelül hat és nyolc éves kor előtt van. Ez a legjobb időszak egy új nyelv befogadására. A gyerekeknek nagyobb esélyük van anyanyelvi szint elérésére bármilyen formájú akcentus nélkül.

A második ilyen szakasz nyolc és tizenhat éves kor között van. Itt már a gyerekek nyelvtanulási képessége egy kicsit romlik az előző szakaszhoz képest. Megtanulhatják a nyelvet anyanyelvi szinten, azonban akcentussal. Tizenhat éves kor után egy új nyelv elsajátítása anyanyelvi szinten rendkívül nehéz feladat. A nyelvtan ismerete, az akcentus és a szókincs nagysága nem lesz hasonlítható egy adott nyelvet anyanyelvi szinten beszélő emberéhez.

Nem csak gyerekkorban tudunk megtanulni egy nyelvet

A legtöbben úgy tartjuk, minél fiatalabb valaki, annál könnyebben tanul nyelvet. Azonban a nyelvtanulást több tényező is befolyásolja. A személyiség, a motiváció, a magabiztosság és az időráfordítás. Igenis létezik nyelvtanulás 50 fölött, léteznek olyanok, akik képesek akcentus nélküli anyanyelvi szintet elérni – állítják a kérdéssel foglalkozó szakemberek.

Tehát mikor van itt az ideje egy új nyelv megismerésének? A lehető legkorábban, azaz ha ma rájöttél, hogy nyelvet szeretnél tanulni, akkor éppen most, kezdődhet a nyelvtanulás 50 fölött!

(K.D.)

A cikk forrása itt >>