Könnyebben átvészeled a gyász idejét, ha idős kutyád mellé befogadsz egy fiatalabbat

A gyász feldolgozása egy kutya elvesztése esetén is nehéz
A gyász feldolgozása egy kutya esetén is nehéz

Háziállataink az évek során a szívünkhöz nőnek és igazi családtagokká válnak. Nehéz helyzet, amikor egy betegség vagy baleset kapcsán szembesülünk életük végességével. Frantz Cappé, francia állatorvos, a Kutyám, macskám eltávozott című könyvében a következő tanácsokat adja a kutya elvesztése miatti veszteség feldolgozásához. 

 A gyász megélése mindenkinél más

A félelem és a tagadás nem könnyíti meg a gyász – teljesen természetes – folyamatát. Érdemes megismerni a gyász különböző fázisait, hogy később ne legyen ijesztő a folyamat, amikor egy hozzánk közelálló embert vagy állatot gyászolunk. Fontos az elfogadása annak is, hogy mindenki másképp dolgozza fel egy szerette elvesztését. Van, aki hamarabb megéli a gyász különböző fázisait és van, akinek több időre van szüksége a veszteség feldolgozásához.

A környezet segíthet a gyász feldolgozásában

Van, aki szeret az elhunyt állatról megemlékezni, beszélgetni róla valakivel. Van, aki magában gyászol. Érdemes ebben az érzékeny időszakban olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik figyelnek ránk, és akikkel megoszthatjuk ennek az életszakasznak a nehézségeit. Azt az érzelmi hullámvasutat, amit egy gyászfolyamatban átélünk. A támogató közeg nagyon sokat segíthet a veszteség feldolgozásában.

Mikor kerüljön új háziállat a családba?

Néhány állatorvos azt ajánlja, hogy a kutya halála után érdemes hamar másik kedvencet hozni a családba. Cappé doktor szerint viszont nem kell siettetni a folyamatot. Jobb megvárni, amíg a gyász okozta seb begyógyul és valaki újra nyitottá válik egy új háziállat fogadására. Fontos tudatosan végiggondolni, hogy a veszteségtől való félelem ne tartson vissza attól, hogy befogadjunk egy új állatot. Egy új kötődés a testre és a lélekre is gyógyító hatással lehet.

Felkészülhetünk-e előre kedvencünk távozására?

Az idősebb korú gazdiknak, akiknek kedvencük elvesztése traumatikus élménnyé válhat, Frantz Cappé azt tanácsolja: érdemes egy idősebb kutya vagy macska mellé befogadni egy fiatalabb társat. Így az elkerülhetetlenül bekövetkező veszteség esetén az új állat gyógyító társa lehet a gyászoló gazdinak. Ettől függetlenül a macska vagy kutya elvesztése mindig rendkívül nehéz, akár hirtelen következik be, akár betegség után.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>

Kutya mellett is lehetséges tisztán tartani a lakást