A kollagén porral valóban lehet pótolni a kollagént?

Kollagén protein por
Kollagén protein por

A kollagén a fiatalság és a szépség kulcsa. Sajnos ez a kulcs az idő múlásával egyre nehezebben nyitja a fiatalsághoz és a szépséghez vezető ajtót. Ha az idő kerekét visszafordítani nem is tudjuk, vannak olyan módok, amelyekkel lelassíthatjuk a korral járó folyamatokat. Boldogok lennénk, ha valamilyen formában tudnánk pótolni a szervezetünkbe az egyre csökkenő kollagén mennyiségét. Kérdés, hogy a por formájában történő bevitele valóban képes pótolni a természetes kollagén hiányát? 

Egy strukturális fehérje

A kollagén szó egyébként a görög ’ragasztó’ szóból ered, amely egyből utal arra, hogy a kollagén milyen szerepet tölt be szervezetünkben. A csontok, az inak, az izmok, a bőr és még a fogak felépítésében is szerepet játszik ez a strukturális fehérje.  Tulajdonképpen összekapcsolja a sejteket és a szöveteket, miközben segíti őket a formájuk és az integritásuk fenntartásában.

A szervezet azonban egyre kevesebb kollagént termel, ahogy idősödünk. A meglévő szint fenntartása érdekében egyes étrend-kiegészítőket hívhatunk segítségül. Ezek tartalmaznak kollagént, de por formájában is lehet ezt a szintet növelni a szervezetben.

Többféle típus létezik

Különböző típusú kollagénekkel találkozhatunk. Egyesek állati csontokból vagy bőrből származnak, mások pedig állati porcból. Ebből adódik, hogy az extra állati eredetű változat fogyasztása – akár táplálék-kiegészítőként, akár táplálékként, – segíthet a szervezetnek a károsodott fehérje feltöltésében. Néhány kutatás támogatja ezt az ötletet, mert vannak olyan kísérletek, amelyek bizonyítják, hogy az ízületi kopás és a bőr egészségének javulása összefügg a kollagén külső bevitelével.

Egy kutatás kimutatta, hogy a hidrolizált változat hat hónapig tartó folyamatos pótlása alapvetően csökkentette az ízületi és térdfájdalmakat, a kollagén-kiegészítők pedig javították a bőr nedvességét és rugalmasságát.

Viszont arra a kutatók mindenképpen felhívják a figyelmet, hogy ezek a kutatások egyelőre előzetesek.  Sajnos továbbra sem egyértelmű, hogy ennek az anyagnak a fogyasztása ténylegesen növelné a szervezet kollagén szintjét.  A táplálkozási kutatók régóta figyelmeztetnek arra, hogy ha egy étrend-kiegészítő tartalmaz egy adott összetevőt,  nem jelenti azt, hogy az teljes mértékben is tud hasznosulni a szervezetben.

Vannak veszélyei

Továbbá oda kell figyelni a mesterséges kollagén fogyasztással járó lehetséges szennyeződések bevitelére. Mivel ezek a táplálékkiegészítők állati eredetűek, ezért tartalmaznak bizonyos nehézfémeket és kreatinint is. A káros nehézfémek, mint a réz és az arzén a húskészítményekben fordulnak elő, a kreatinin pedig egy toxikus bomlástermék, amely az izomszövetből származik.

Az orvosok felhívják arra is a figyelmet, hogy a nehézfémekre és a kreatininre semmi szükségünk nincs a szervezetünkben, ezért figyeljünk oda a kollagénbevitelhez kapcsolódó mellékhatásokra, például a hányingerre, hasmenésre és más emésztőrendszeri problémákra.

Most akkor fogyasszuk vagy ne?

Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen mennyiségben a leghatékonyabb a kollagén, illetve melyik típus az. Az orvosok szerint az olcsó kiskereskedelmi zselatin – amely állati kollagénből származik – ugyanolyan jó lehet az ízületek és a bőr számára, mint a drága kiegészítő porok. Ajánlott eleinte kisebb mennyiségben kipróbálni, és megnézni, hogy látunk-e változást, de abba kell hagyni a fogyasztását, ha bármilyen mellékhatást tapasztalunk.

Mit tehetünk a szint növelése vagy fenntartása érdekében?

Mielőtt nekiállunk bőszen kollagén étrend-kiegészítők után kapkodni, fontoljuk meg, hogy melyek azok a folyamatok, amelyek károsodást okoznak a kollagén termelődésében. Ezek közé tartozik a dohányzás, a magas vércukorszint, a túlzott napsütés, az ülő életmód és a súlygyarapodás.

Akármennyire is jól hangzik a kollagén extra bevitele, ha ezekere az alapvető károsodási folyamatokra nem figyelünk oda, akkor maga az étrendkiegészítő nem fog javulást eredményezni.

További, hasonló alapokon nyugvó szépészeti eljárásról itt írtunk bővebben.

Dermaroller: bőrfiatalítás sebészkés nélkül

(H.N.)

A cikk forrása itt >>