KliMaxold ki, ami benned van!

taomamik

A változókorban hirtelen kicsúszik a lábunk alól a talaj. Egészséges, eddig pontos ciklusban működő testünk másként, kevésbé megbízhatóan kezd viselkedni.

De nem csak biológiai változásokat hoz a klimax, női szerepeink is átalakulnak. Míg anyáink, nagyanyáink ötven évesen már nagymamák voltak, szerepük illeszkedett a biológiai változásokhoz, addig mi, mai ötvenesek, életünk, karrierünk csúcsán járunk. Legtöbben közülünk továbbtanuló, esetleg más országban élő gyerekeinkről gondoskodnak, sőt a negyvenes éveikben szülő nőknek kiskamasz gyerekeik vannak. Korosztályunkból többen újra a szinglik életét élik, új párkapcsolatot keresnek. Úgy érezzük, hogy az életben betöltött szerepünk nincs szinkronban a biológiai változásokkal. Életünk a zeniten van, munkánk, anyagi biztonságunk kiteljesedik, energikusan dolgozunk, sokan ekkor kerülünk vezető szerepbe.

A testi és lelki változás azonban időnként rányomja bélyegét hangulatunkra és egészségünkre, sokszor érezzük magukat magányosnak és bizonytalannak. Megesik, hogy elkeseredünk, vagy éppen szorongva ragaszkodunk fiatal önmagunkhoz.

Miközben környezetünknek szüksége van tanácsainkra, nyugalmunkra, tapasztalatainkra, gondoskodásunkra, hiszen most mi lettünk a „bölcs felnőtt nők”, akik biztonságot, megerősítést adnak, tanácstalanok vagyunk, hogy lépjünk át egy olyan szerepbe, mely a bölcsesség, a nyugalom és a jókedv felszabadító érzését adja.

A rengeteg változás alkalmat ad arra, hogy életmódunkat, önmagunkhoz való viszonyunkat is megújítsuk. A klimax nem feltétlenül akadály, tünetei inkább önmagunkra irányítják figyelmünket. Ez az új állapot segít minket abban, hogy képesek legyünk testünkre fókuszálni, tudatosabbá tegyük gondolatainkat, igazán megismerjük önmagunkat.

Változik a testünk, változik a gondolkodásunk. De ezekhez a változáshoz te is találhatsz segítséget.

Vegyünk sorba pár lehetőséget!

  1. Válassz valamilyen önismereti programot, hogy reálisan lásd önmagad!
  2. Mozogj rendszeresen, minden nap!
  3. Szánj időt lelki egészséged fenntartására!
  4. Építs új kapcsolatokat!
  5. Keress új szabadidős tevékenységet!
  6. Találkozz és beszélgess rendszeresen veled egykorúakkal!
  7. Oszd meg tapasztalataidat a környezeteddel, barátaiddal, családtagjaiddal!
  8. Adj biztonságot és szeretetet a fiatalabbaknak, számítanak rád! Gyakran sokkal inkább, mint gondolnád.

Két ötvenes szakember, Illés Györgyi színész, kommunikációs és önismereti tréner, és Csányi Zita tanár, tajcsi edző, buddhista tanító arra szövetkeztek, hogy KliMaxold ki! címmel új tréningsorozatot indítsanak a korosztályukhoz tartozó hölgyeknek, melyben rengeteg gyakorlattal, beszélgetéssel dolgozzák fel a változó kor problémáit.

(x)