Kipirosodott az arcod? – A rosaceás bőr okai és kezelése

A rosaceás bőr kezelése

Piros foltokat látsz a tükörben, arcbőröd ég és érdes felületű? Ezek bizony a rosaceás bőr jelei, amik idővel rosszabbra is fordulhatnak. Tudd meg cikkünkből, mit is takar pontosan a bőrbetegség és hogyan tehetsz ellene!

Kiket érint a betegség?

A rosacea egy gyulladásos bőrbetegség, nagyjából a népesség 10%-át érinti. Nőknél gyakran alakul ki a menopauza ideje alatt, a hormonháztartás felborulása miatt. Előre sejtheted, hogy hajlamos vagy rá, ha egyébként is nagyon érzékeny a bőröd.

Kialakulásának okát pontosan még nem ismerik, de feltehetően a genetikai tényezők mellett szerepet játszik benne az életmód és a külső hatások is. Előfordulhat, hogy meg tudod figyelni, milyen eseményekre reagálva jelennek meg a tünetek: fűszeres ételekre, alkoholra, koffeinre, stb.

Milyen tünetekkel jár a rosaceás bőr?

A tünetek igen szembetűnőek. Miután a betegség (előrehaladott állapotában legalábbis) erőteljes kipirosodással jár az orcákon, az állon, az orron és a homlokon, biztosan észreveszed magadon. A bőrpír mellett gyakran jelennek meg elpattant hajszálerek nyomai, foltok, pattanások, apró hólyagok.

Ezek a külső tünetek azonban sokaknál nem hirtelen jelentkeznek, hanem hosszabb idő során alakulnak ki. Emiatt megeshet, hogy már csak akkor észleled a betegséget, amikor komolyra fordul. Nagyon súlyos állapotban a bőr megvastagszik, ilyenkor jellemző az orr megnagyobbodása is.

Az esztétikailag zavaró pirosodás mellett szúró, csípő, húzódó érzést is tapasztalhatsz.

Ne hagyd, hogy önbizalmad rovására menjen!

A tünetek nyilvánvaló kellemetlensége miatt a bőrbetegség lelkileg is mély nyomot hagyhat benned. Nőként arcbőrünk szépsége különösen fontos számunkra, a rosacea megjelenése épp ezért komoly károkat okozhat az énképben.

Hogyan tehetsz ellene a rosaceás bőr ellen?

Ha már az első jeleknél észreveszed a betegséget, válts érzékeny bőrre való kozmetikai termékekekre, ezekkel megelőzheted, hogy a tünetek rosszabbra forduljanak. Viszont ha már komolyabb tüneteid vannak, fordulj rögtön bőrgyógyászhoz!

Orvos által felírt vényköteles krémekkel, esetleg kozmetikai kezelésekkel a rosaceás bőr kordában tartható, és a tüneteket is hatásosan enyhítheted. Azt azonban tudnod kell, hogy ez egy gyógyíthatatlan betegség, a kezelést mindvégig folytatnod kell majd.

Legjobb, ha az eddig használt kozmetikai termékeidet, sminktermékeidet teljesen lecseréled. Mindenképpen válts bőrkímélő, érzékeny bőrre való változatra, sőt, a legjobb, ha természetes megoldásokat keresel. Ha eddig nem így tettél, ügyelj rá, hogy minden nap használj fényvédő krémet, és fontold meg azt is, hogy ásványi alapozót vásárolsz a hagyományos helyett. Ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

Smink tippek nyárra, amivel még bőrödnek is jót teszel

Kiemelt kép forrása: Sixty And Me