Ki volt valójában Coco Chanel? Hallottál már a kalandos életéről?

Gabrielle Chanel (forrás: www.nybooks.com)
Gabrielle Chanel, 1931 (forrás: www.nybooks.com)

Coco Chanel Gabirelle Bonhcheur Chanel néven született 1883-ban, Franciaországban. A divat legendája a Maine-et-Loire megyei Saumur városkából indulva építette fel a világ egyik leghíresebb divat birodalmát. Mindezt egy férfiak uralta iparágban, egyedüli nőként. Íme, nyolc tény Coco Chanel kalandos életéről és sikerének titkáról!

Árvaházban nevelkedett

Coco Chanel tizenkét éves volt, amikor édesanyja hörghurutban elhunyt. Édesapja két fiú testvérét a földekre küldte dolgozni, míg a három lánytestvért az auberzinei kolostor árvaházába adta.

Kabaré énekesként kezdte

Karrierje beindulása előtt Coco Chanel kávézókban énekelt. Beceneve a Coco is legkedveltebb számai, a ” Ko Ko Ri Ko” and “Qui qu’a vu Coco” után ragadt rá.

A kalapok hozták meg az átütő sikert

Coco Chanel az árvaházban tanult meg varrni. Az ott szerzett tudásának hála nyithatta meg 1910-ben első kalapüzletét Chanel Modes néven. Vásárlói kezdetben hétköznapi hölgyek voltak, míg végül fontos divatdiktátorok is rábukkantak a butikra.

Nadrágot a nőknek!

Akkoriban az, hogy egy nő nadrágot viseljen, szinte teljesen elképzelhetetlen volt. Coco Chanel indította el a nadrág mozgalmat, amikor is egy velencei látogatás alkalmával úgy döntött, kényelmesebb, ha nem szoknyában gondolázik.

És női öltönyt!

A tervező forradalmat hozott a női divat világába, amikor bemutatta a férfi öltöny nőiesített változatát, az azóta ikonikussá vált Coco Chanel kiskosztümöt. A kabátka zsebeit a katonai dzseki ihlette, az ékkövekre emlékeztető gombok azonban finom és nőies összhatást biztosítanak.

Az oroszlán

Coco Chanel egyik legismertebb jelképe az oroszlán. Mindig az asztalán tartott egy oroszlán szobrot a szabó olló és a cigarettája mellett, de még az ékszereiben is jelen volt a nagymacska. Ennek oka a csillagjegye, ami szintén oroszlán. Magán viselte a tipikus személyiség jegyeket, és ahogy ő mondta: “oroszlán vagyok, és megmutatom a karmom, ha meg kell védenem magam. De higgyétek el nekem, jobban fáj megkarmolnom valakit, mintha engem sebeznének meg”.

A nagy szerelem

Boy Capel angol pólójátékos Coco Chanel szerelmeként vált híressé. A pár 1909-ben találkozott, amikor is Chanel még Capel egy barátjának volt a szeretője. Capel nyújtott betekintést a tervezőnek az irodalom szépségeibe, sőt, az első boltját is ő finanszírozta. Boy Capel 1919-ben halt meg autóbalesetben. Ekkor látták Coco Chanelt először és utoljára sírni.

A temetés

Coco Chanel 1971-ben, nyolcvanhét évesen hunyt el. A svájci Lausanne-ban temették el, saját tervezésű fejkövével, amin szintén megjelennek az emblematikus oroszlánok. A sír maga azonban akarata szerint, csak fehér virágokkal van lezárva. “A sírkő nem állhatja az utam, hogy felszálljak a mennybe, és ruhákat tervezzek az angyaloknak”.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

„Oda tedd, ahol szeretnéd, hogy megcsókoljanak!”

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>