Ki nevet a végén? Mutatjuk a nevetőjóga alapjait.

A jóga változatai segítenek az egészségünk megtartásában
A jóga változatai segítenek az egészségünk megtartásában

Ha szeretsz nevetni, akkor ezt a jógatípust neked találták ki. Ha nem szeretsz, akkor is, mert itt rákaphatsz az ízére. Még kiváló humorérzék sem szükséges ahhoz, hogy élvezni tudd a nevetőjóga jótékony hatásait. 

Mi is az a nevetőjóga?

A Dr. Madan Kataria, indiai orvos által kifejlesztett módszer 1995-ben kezdte el világhódító útját. A ma már több mint 104 országban elterjedt nevetőjóga nem a hagyományos jógapozíciók megtanulásán és fejlesztésén alapul, hanem a nevetés élettani hatásait helyezi a középpontba.

Dr Kataria megfigyelte, hogy amíg gyermekként naponta átlagosan háromszázszor is nevetünk, addig felnőttkorra ez lecsökken napi tíz alkalomra.  A módszer az idegtudomány által is alátámasztott jelenségen alapul, miszerint a testünk nem tud különbséget tenni a spontán nevetés és az akarattal előidézett nevetés között.

A folyamat során az akaratlagos nevetés idővel átvált spontán nevetésbe, óriási érzelmi energiákat szabadítva fel ezzel. Oxigénnel telítődik az agy, erősödnek az izmok, főként a szívizom és természetesen ez az állapot sokat javít az általános közérzetünkön. Testünk endorfint termel, így csökkentve a mindennapi stresszt az életünkben.

Hogyan zajlik egy jógaóra?

A gyakorlatok során – mint minden jógafajtánál – a tudatos légzés az egyik legfontosabb alkotóelem. A légzőgyakorlatok után, amelyek a rekeszizmot is bemelegítik, bemelegítjük a test többi részét is. Ekkor már ho-ho-ha-ha-ha hangzókkal kísérve. Majd kezdődnek a különböző feladatok, amelyekben az imagináció és társaink segítségével először szimuláljuk a nevetést, például állathangokat utánozva vagy helyzetgyakorlatokat játszva.

A foglalkozás ideje alatt egyre inkább megszületnek a spontán nevetések is, ezzel is stimulálva izmainkat. Az óra végét relaxációval zárjuk, amely még inkább segít a stressz csökkentésében. Egy óra nevetés és tudatos jelenlét olyan mértékben átmos minket és feltölt energiával, mint ugyanennyi idő egy konditeremben. Így előhívhatjuk magunkban az – esetleg már elveszettnek hitt – gyermeki énünket, és újra elkezdhetünk mosolyogni a világra. Ami a legjobb az egészben, hogy a világ is vissza fog mosolyogni ránk.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>