A kezdő nagymama tízparancsolata

A kezdő nagymama szerepe sem egyszerű
A kezdő nagymama szerepe sem egyszerű

Vannak jó nagymamák, vannak igazi szupernagyik, és vannak olyanok, akik jelentősen megnehezítik az újdonsült szülők életét. Ha szeretnéd magadat a jobb kategóriák egyikébe sorolni, cikkünk neked szól. 

1. Bébiszitterkedj!

Egy újdonsült anyuka nem akar majd a péntek éjszakában mulatni, de szeretne kikapcsolódni a kádban egy órát, vagy elmenni vásárolni valahova, ahol végre nem sír a baba. Az énidő szülés után is fontos, egy nagymama pedig segíthet ebben.

2. Segíts a ház körül!

Töltsd fel a mosogatógépet, szedd össze a szennyest, vidd ki a szemetet! Nem vagy bejárónő, ez igaz. De ha egy pár hétig besegítesz, abból még baj nem lehet.

3. Vidd el sétálni a kutyát!

Az új szülők gyakran elhanyagolják háziállataikat. Így próbálják kialakítani a megfelelő hierarchiát a családban. Viszont míg a baba nem fog emlékezni az első pár hétre, a kutya annál inkább. A nagymama feladata törődni az ebbel, hiszen az ő boldogsága is fontos.

4. Ne hasonlítgass túl sokat!

Ha fiadon keresztül lettél nagymama, vigyázz a menyeddel. Nem veszik túl jó néven, ha napjában százszor elmondod, mennyire hasonlít a kicsi a fiadra.

5. Maradj csöndben!

Ha nem kérik ki a véleményedet, inkább tartsd meg magadnak! Ne utalj rá, te miket csináltál másként régen, és ne is mesélj folyton arról, milyen tippeket olvastál az újságban! Ami még ennél is fontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között se kritizálj!

6. Telefonálj, ha vásárolni mész!

Egy jó nagymama mindig felajánlja, hogy segít a főzéssel. Ha a boltba mész, mindig kérdezd meg, kell-e valami az újdonsült szülőknek! Hálásak lesznek, ha egy-két terhet leveszel a vállukról.

7. Ne beszélj sokat arról, mennyire szeret téged a baba!

Egy anya sem szereti a gondolatot, hogy kisbabája valaki máshoz jobban kötődik. Mesélj inkább barátaidnak varázsos érintéseidről, melytől rögtön megnyugszik a baba! Ne az édesanyát traktáld ezekkel!

8. Ne posztolj képeket engedély nélkül!

A te idődben még nem kellett ezen stresszelni, ma már más a helyzet. Minden feltöltött kép az örökkévalóságig kering az internet világában, és ennek nem biztos, hogy minden szülő örül.

9. Ne kritizáld a babát!

Az anyák szeretnek áradozni gyermekükről, akit tökéletesnek látnak. Legyél te is egy azok közül, akikkel megoszthatják örömüket. Ne kritizáld a babát, semmilyen módon!

10. Dicsérj!

Mondd el a friss anyukának, mennyire jó munkát végez, mert ez az igazság. Dicsérd minél többször is!

(M.F.)

A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>