Kezdd az évet pozitívan – Győzedelmeskedj a lelki fájdalom tünetei felett!

A lelki fájdalom tünetei viselkedésedben is megnyilvánulhatnak

Ha nehéz időszakot élsz meg, a problémák nem csak a hangulatodon jelentkeznek, de viselkedésedre és egészségedre is hatással lehetnek. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek a lelki fájdalom tünetei és hogy hogyan kerekedhetsz felül rajtuk. Tegyél érte tudatosan, hogy 2020 boldog év legyen!

Honnan tudod, hogy elhatalmasodtak rajtad a lelki problémák? Ha nem csak időlegesen tör rád szomorúság vagy letörtség, hanem huzamosabb ideig észleled magadon az alábbi tüneteket, ideje hangsúlyt fordítanod rájuk. Vedd észre magadon a jeleket és tegyél ellenük!

Túlzott érzelmesség

A lelki fájdalom megjelenhet abban, hogy önmagadhoz képest fokozottan emocionálissá válsz. Mostanában sírsz a romantikus filmeken vagy akár egy TV reklámon is elérzékenyülsz? Elég egy-egy kedves mondat a barátaidtól vagy párodtól és máris meghatódsz? Ha egyébként nem jellemző rád, hogy ennyire érzékeny lennél, lehet, hogy a belső problémáid mutatkoznak meg ilyen módon.

Mit tehetsz?

Beszélj a problémáidról! Kérj meg egy személyt, akivel szoros kapcsolatot ápolsz és akiben bízol – ez lehet akár párod vagy egy jó barátnőd -, és töltsetek együtt egy estét, ami során alaposan átbeszélitek a problémákat. Sokszor már az is sokat segít, ha kibeszélheted magadból, ami bánt. Ezen felül pedig egy külső szemlélő hasznos tanácsokkal is elláthat, észrevehet olyan aspektusokat, amikre te magad nem jönnél rá.

Céltalannak érzed az életed

ad

Ha elveszettnek érzed magad a világban, az feltehetően valamilyen lelki fájdalom oka. Ez megjelenhet abban, hogy egyre kevésbé értékeled az apró sikereket vagy épp abban, hogy minden teendődben hibát találsz. Érezheted úgy, hogy kisiklott az életed, meglehet, hogy egyre kevésbé látsz magad előtt célokat.

Mit tehetsz?

Tudatosítsd magadban, hogy ezek az érzések egy problémából erednek! Alkalmazhatsz ellenük pozitív pszichológia gyakorlatokat. Például készíts egy listát arról, hogy mi mindent értél el és rendszeresen vezesd rajta az apró sikereidet is. Tűzz ki rövid és hosszú távokat célokat is, és figyeld az utat a megvalósításig.

Elhanyagolod magad és elzárkózol

Sokan menekülnek a magányba a problémák miatt, pedig ezzel csak egy mélyebb spirálba kerülnek. Ha azon kapod magad, hogy negyedik napja nincs kedved hajat mosni és ki sem mozdultál a lakásodból, lehet, hogy te is ezen a spirálod haladsz lefelé. Az egyedüllét és a saját magadtól való elfordulás a lelki fájdalom tünetei lehetnek, de ha hagyod magad belesüppedni a fájdalomba, komolyabb problémákat is okozhatnak.

Mit tehetsz?

Áldozz több időt magadra és szervezz programokat! Menj el kozmetikushoz vagy fodrászhoz, szánj több időt a sminkedre vagy vedd elő a szekrényből a csinosabb ruháidat. Tegyél többet a külsődért, és meglátod, jobban is fogod érezni magad! Kifejezetten keresd szeretteid társaságát, hiszen a lelki gondok egyik legjobb gyógymódja a velük töltött idő!

Többet idegeskedsz, mint szoktál

Mostanában szinte ok nélkül elveszíted a fejed és a legapróbb dolgokon is felhúzod magad?Ha azon kapod magad, hogy az utóbbi időszakban türelmetlenebb, aggodalmasabb és forrófejűbb vagy, mint szoktál, biztosan tudhatod, hogy mélyebb probléma áll a háttérben.

Mit tehetsz?

Mindig jusson eszedbe, hogy igazából nem is azért vagy ideges, ami éppen történik! A mindennapi stresszt nem tudod elkerülni, de tehetsz érte, hogy jobban kezeld. Kezdj el mozogni, meditálj vagy ismerkedj meg egyéb stresszcsökkentő módszerekkel!

A lelki fájdalom tünetei hamar eluralkodhatnak rajtad és csak még mélyebbre sodorhatnak, ezért fordíts rájuk kellő figyelmet! Ha úgy érzed, önmagad már kevés vagy ehhez, ne félj szakértőhöz fordulni és segítséget kérni!

Az eredeti cikk forrása itt >>

6 jel, ami arra utal, hogy bár erős nő vagy, a szíved gyengéd