Kevésbé ismert kirándulóhelyek, ahol tömeg nélkül élvezheted a tavaszt

Kevésbé ismert kirándulóhelyek

Bár az időjárás mostanában elég kiszámíthatatlan, azért azt már biztosan állíthatjuk, hogy itt az idő kirándulni. Másrészről viszont jó döntés, ha messziről elkerülnétek a leglátogatottabb kirándulóhelyeket, ahol esélyetek sincs a távolságtartásra. Az élmény is messze jobb, ha kevésbé ismert kirándulóhelyeket fedezhettek fel, egészségetek védelme érdekében pedig most különösképp ajánlott is. Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány remek úti célt!

Kevésbé ismert kirándulóhelyek Budapest környékén

Ha a fővárosban laktok, és nem szeretnétek órákat autózni, egyértelműnek tűnik a Budai-hegyeket célozni. Ezek azonban egyben a legnépszerűbb útvonalak is, úgyhogy egy szép napos délutánon garantált a tömeg. Mutatunk helyette néhány eldugottabb alternatívát:

Vácon található az Ártéri-tanösvény, ami ahogy neve is mutatja, a Dunát egykor végigkísérő ártéri erdőkön vezet. A kellemes séta jelentős részben deszkaösvényekkel van kiépítve, mocsaras területeken halad át. Igazi vadregényes táj fogad itt titeket.

A Fekete-fej Örökerdő tanösvény már inkább tapasztalt kirándulóknak ajánlott, de a látnivalók miatt mindenképp megéri bejárni az utat. Adyliget határában keskeny utacskákon indul a tanösvény. Április második felében a kertikék virágzása különösen szép, így épp a legjobbkor indultok ide útnak.

Vegyétek az irányt Visegrád felé

Visegrád környékén is bőven vannak kevésbé ismert kirándulóhelyek, amik megannyi szépséggel és tiszta idő esetén gyönyörű panorámával kecsegtetnek. A fővárostól ráadásul egy órán belül oda lehet érni, így bőven marad idő kirándulni is.

Kihagyhatatlan a Bertényi Miklós Füvészkert, ahol a különleges tölgyállomány mellett egy madártani tanösvény is várja a látogatókat. A felnőtt belépőjegy 1000 forint, igény esetén pedig akár szakvezetés is kérhető.

A bevállalósabbak a Füvészkertből folytathatják az utat az Erdőanyai Tanösvényen. 10 megállót foglal magában a kirándulás, ami dimbes-dombos részeken, csodás erdei környezetben kalauzol végig.

Könnyebb, de hasonlóan szép tanösvény vezet Mogyoró-hegyről, ez a Kisvillámi Vadregényes Tanösvény. Tavasszal épp tökéletes kirándulóhely, számtalan különleges növényfaj éledését lehet megfigyelni az út során.

Járjátok be a Pilis legszebb részeit

A 6 megállóból álló Jági-tanösvény Pilisszentiván mellett húzódik meg. Teljes hossza mindössze 3,5 km, így kezdő kirándulók számára is ideális. A zöld falevél jelzést követve végigvisz egy gyönyörű réten, erdős részeken és a Jági-tó partján is.

Pilisszentlélek települését körbeöleli egy közepesen nehéz túraútvonal, ami sorra érinti a régi pálos kolostor romjait, a Két-bükkfa nyerget, a Fekete-kő sziklát, valamint a Fekete-hegyet. A teljes körtúra valamivel 10 km felett van, de a túrajelzéseket követve le is csíphettek belőle.

Ne hagyjátok ki a környéken a Pilis legmagasabb pontját, a Boldog Özséb kilátót sem! A 17 méter magas toronyból hihetetlen körpanoráma tárul elétek. A zöld háromszöget és zöld sávot követve juthattok fel ide a Két-bükkfa nyeregtől.

További szuper tippeket is találsz korábbi cikkünkben, olvasd el ezt is:

Tavaszi kirándulóhelyek országszerte, ahol kiélvezheted a csodás időt