Készülj fel, nagymama leszel!

Ha úton van az unoka, vele együtt egy nagymama is születik
Ha úton van az unoka, vele együtt egy nagymama is születik

Már úton van az unoka? Hogy mindenre készen állj, mire megérkezik, nem árt néhány gyakorló nagymama tanácsait is meghallgatni. Íme, a legfontosabb észrevételek, amiket profi nagymamák tapasztalatiból szemezgettünk. 

Mindenre rákérdeznek

Nehéz gyorsan és jól reagálni, amikor az unokád olyan kérdéseket tesz fel, hogy neked hol van az apukád, vagy mi történik velünk, ha meghalunk. Az egészben a legnehezebb, hogy a szülők szeretnék kialakítani gyermekük világnézetét, nem is nagyon mersz semmit mondani. A megoldás? Ha a nagymama is eljátssza, hogy annyi fogalma van a világról, mint a gyerkőcnek. Nem túl érett viselkedés, de jó kibúvó.

Táv-nagymama

Amennyiben gyermeked külföldön él, bizony nagy rá az esély, hogy ott is alapít családot. Szerencsére a technika mára sokat fejlődött, és ha személyesen nem is szorongathatod meg az unokákat, Skype-on akár minden nap láthatod őket.

Máshogy neveled az unokáidat, mint a gyerekeidet

Azaz rettenetesen elkényezteted őket. A gyermekeidnek sosem engedted volna meg, hogy egy fél estét átvirrasszanak, az unokáiddal viszont tettestárs leszel a dorbézolásban. Egyébként is, mi más a nagymama feladata, ha nem az, hogy süti hegyekkel és indokolatlan ajándékokkal halmozza el a kicsiket?

Magadról is új dolgokat tanulhatsz

Amikor meglátod a kis unokád – azt a tökéletes kisbabát -, rögtön arra gondolsz, hogy egynegyed részben te vagy! De vajon te magad honnan származol? Érdemes felkutatni a családfát, így nem csak a kicsi, de te magad is tisztábban látod, hogy milyen gyurmából gyúrtak.

Rád szállhat a gyámság

Amennyiben bármi történik a szülőkkel, és nem tudják felnevelni a gyerekeket, a nagymama az első számú jelölt a gyámságra. Ez hatalmas felelősség, de egyértelműen a legjobb megoldás is, hogy az unokák a családban maradhassanak.

Jobb, mint ahogy valaha elképzelted!

Azt gondoltad, te sosem leszel az a fajta nagymama, aki a buszon idegeneknek mutogatja az unokái fényképeit. Pedig csak egy hajszál választ el ettől, no meg az, hogy kocsival jársz. A gyerekektől kapott feltétlen szeretet az egyik legjobb érzés a világon, amit te mindennél szívesebben viszonzol.

Ha érdekel ez a téma, akkor ajánljuk az alábbi cikkeket is!

A kezdő nagymama tízparancsolata

Ötvenesek az újgenerációs nagyszülő szerepében

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>