Kést készíteni is nagyon tudnak a svédek

Morakniv

A svéd ipar csúcsterméke a Morakniv, amely egy nagy tradíciókkal rendelkező, világszinten jegyzett késmárka. Modelljeik a stabil markolatról és a rozsdamentes acél pengéről ismertek, alkalmazásuk pedig ugyanolyan eredményes a konyhában, mint szabadtéren.

Morakniv – a svéd csúcsmárka

Svédország nem csupán az IKEA-ról, a Volvóról, a H&M-ről és Zlatan Ibrahimovicról híres, legalább ilyen értékes brandnek számít a Morakniv, amely a késgyártásban alkot maradandót. A vállalat kezdetei a 19. századig nyúlnak vissza, a hagyomány most is jelentős szerepet játszik a filozófiájukban, ám ehhez kiválóan társították a legújabb műszaki fejlesztéseket. Ezek elsősorban munkakések, amelyek használhatók csontozáshoz, hal- és húsfeldolgozáshoz, ám található a kínálatban hagyományos konyhakés, fafaragó, de még kanálfaragó is. A halászok, vadászok kedvence, nem véletlenül: a kések kialakítása illik a szabadtéri tevékenységekhez, a markolat műanyag vagy nyírfa, a fogásuk stabil, a hozzájuk tartozó tokban pedig biztonságosan tárolhatók. A Morakniv, amelyet Mora késnek is ismernek, nem csupán funkcionalitása, de vásárlóbarát árképzése miatt is népszerű. Kialakítása megbízható, egyszerű, praktikus, és mivel rozsdamentes acélból készül, hosszú éveken át megbízhatóan teljesít.

Minden konyhában szükség van minőségi késekre

A svéd rozsdamentes acél természetesen nem csak a szabadban, hanem a konyhában is remekül teljesít. A márkára jellemző a speciális hőkezelés, ennek köszönhető, hogy a kések éle alig kopik. A biztonságos markolat alapfelszereltség, hiszen a konyha is olyan terep, ahol elfogadhatatlan, ha a kés csúszkál az ember kezében. A profi konyhai kések minden háztartáshoz hozzátartoznak, ezekből ráadásul többféle is lapulhat a fiókban. Konyhakés, kenyérvágókés, csontozókés, henteskés, szeletelőkés, filézőkés, zöldségkés – hogy csak néhány kialakítást említsünk. Talán a legegyszerűbb, ha a konyhába egy teljes késkészletet választunk, ebben az esetben minden fontos elemből megszerzünk egyet, ráadásul a szettek kiválóan mutatnak, a konyha díszei lesznek a hozzájuk tartozó késtartóban. A választásnál javasolt a minőségi, megbízható márkák mellett dönteni, mert bár elképzelhető, hogy költségesebb megoldásnak bizonyulnak, hosszú távon jelentenek majd kifogástalan segítséget, míg az olcsóbb modellek sokszor gyorsan a rozsdásodás sorsára jutnak.

A fotó forrása:

mirageart / Shutterstock.com