Kerekedj felül a negatív gondolatok feltörésén!

Emelkedj felül a negatív gondolatokon!

Néha mindannyiunknak vannak rossz gondolatai, ez teljesen természetes. De nehezebb időszakokban hajlamosak vagyunk túlgondolni a problémát, ilyenkor pedig könnyen felemésztenek a negatív gondolatok. Tippjeink segítségével legyőzheted őket, és megnyugodhatsz végre!

Mit tesznek velünk a negatív gondolatok?

A világ olyan, amilyennek mi látjuk. Ha boldog vagy, a madarak csiripelnek, a felhők gyönyörűen fodrosak, és még az eső is romantikusnak hat. Ha viszont szomorú vagy, az egész világra szürke köd ereszkedik. Éppen ezt teszik veled a negatív gondolataid: stresszessé tesznek, szorongást idéznek elő benned. Ennek pedig egyaránt lesznek mentális és fizikai következményei. Előbbi lehet például a romló koncentráció, fáradtságérzet, ingerlékenység, míg utóbbi megmutatkozhat fájdalmakban vagy éppen gyomorgörcsben.

Emellett könnyen belekerülhetsz egy negatív spirálba is, ami egyre lejjebb húz, ha nem teszel ellene időben. Biztos jele annak, hogy lépned kell, ha a lelki fáradtság tüneteit tapasztalod magadon, és bőven a spirálban vagy már, ha depressziósnak érzed magad.

Hogyan tehetsz ellenük?

Tudatosítsd magadban, hogy ezek csak gondolatok! Fontos, hogy ne hidd el magadnak, hogy az egész világ ellened van csak azért, mert éppen rossz napod van.

ad

Éld meg őket! Annak ellenére azonban, hogy tudatosítottad, nem szabad elhanyagolnod őket. Az érzelmeid a lelki állapotod tükrözik, nem szabad úgy tenned, mintha mi sem történt volna. Ha szomorú vagy, bátran sírj, kifejezetten jót teszel magadnak vele.

Oszd meg a bánatod valakivel, aki közel áll hozzád! Sokszor már csak az is elég, ha kibeszéled magadból a negatív gondolatokat. Azonban, ha olyan valakinek tudod elmondani őket, akinek a véleményében bízol és aki fontos számodra, még inkább segít megnyugodnod.

Tegyél valamit magadért! Amikor rossz időszakod éled, minden szörnyen nehéznek tűnik. Nem hiába mondják, hogy “még az ágyból sincs kedve kikelni”. Találj ki valami apróságot, amit magadért tehetsz, amitől jobban érezni magad. Lehet ez bármi, nézd meg kedvenc filmed, miközben egyáltalán nem foglalkozol senkivel, vegyél egy forró fürdőt vagy menj el egy kellemes sétára. Utána sokkal jobban fogod érezni magad.

Vedd számba, mi mindenért lehetsz hálás! Még ha most nem is úgy érzed, igazán szerencsés vagy! Már csak azzal, hogy van egy kellemes otthonod, szerető barátok vesznek körül és látod a célod az életben, sokkal több mindened van, mint megannyi embertársadnak. Soha ne feledkezz meg ezekről!

Egyél és aludj egészségesen! Sokan vagyunk hajlamosak falásrohammal csökkenteni a negatív gondolatok hatását, pedig ettől csak rosszabb lesz. Szervezeted akkor tud megnyugodni, ha egészséges ételeket fogyasztasz. Ügyelj a megfelelő alvásra is, az sem baj, ha korán lefekszel este. Gondolj közben arra, hogy másnap sokkal szebb napra kelsz majd!

25 dolog, amiért hálás vagyok 50 éves koromra

 

Cikk forrása: Michigan Medicine

Kiemelt kép forrása: Woman photo created by freepik – www.freepik.com