Kérdések a gyereknek a “Milyen napod volt” helyett

A jól megfogalmazott kérdések megnyitják a kapukat a gyerekekhez
A jól megfogalmazott kérdések megnyitják a kapukat a gyerekekhez

A családi vacsora fontossága megkérdőjelezhetetlen. Ez az a pontja a napnak, amikor mind együtt vagytok, és csak egymással foglalkoztok. Ilyenkor szeretnéd megtudni, hogy vannak a gyerekeid, de a “Milyen napod volt?” érdeklődésre csak egy egyszerű “jó” a válasz.  Adunk néhány tippet, milyen kérdések segíthetnek, hogy csemetéid valóban megnyíljanak előtted! 

Milyen tojásfestést próbáltatok ki ma rajzórán?

Az eldöntendő kérdések, mint például a “Jó napod volt?”, vagy a “Volt ma rajz órád?”, egyszavas válaszokat érdemelnek. Ha többet akarsz kihúzni a gyerekekből egy igennél vagy a „jó”-nál, akkor kicsit specifikusabbnak kell lenned. A kérdések vonatkozzanak egy konkrét eseményre, mint egy iskolai feladat vagy mit csináltak edzésen! Attól megered a nyelve, és biztosan minden apró körülményt elmesél majd.

Ha bármit taníthatnál a világon, mi lenne az?

Na, ebből igazán mókás beszélgetések kerekedhetnek! Ha ügyes vagy, visszavezetheted a társalgás fonalát az iskolai órákra. Így kiderítheted, milyen tantárgyakat kedvelnek jobban vagy kevésbé, és miért. Csak jól irányzott kérdések kellenek, és mindent megtudhatsz!

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel ma szembenéztél?

Fontos, hogy a szülők is megválaszolják ezt a kérdést. Így a gyerekek látják, hogy a felnőttek életében is vannak nehézségek, miközben példát mutathatsz, hogyan kezelhetik őket. Emellett a gyerekek véleményét is érdemes meghallgatni, rendkívül aranyos és meglepően bölcs megoldásokkal tudnak előhozakodni.

A kérdés másik nagy előnye, hogy könnyen kiderítheted, milyen kihívások érik gyermekedet, amikor nem vagy mellette.

Mit választanál…?

Inkább lennél bébi répa a hátralévő életedben vagy hot-dog kifli? Inkább mondanál le a fagyiról vagy a pizzáról? Komolyabb kérdések is szóba jöhetnek, a lényeg, hogy megmozgassa a gyerekek fantáziáját és tartalmas beszélgetést eredményezzen!

Láttad már az új sorozatot?

A serdülőkkel, mint tudjuk, nem könnyű. Gyakran szinte lehetetlen személyes információkat kihúzni belőlük. Ennek ellenére nem kell feladni a kommunikációt, beszélgessetek inkább semleges témákról! A kérdések vonatkozzanak az érdeklődési körükre, például a könyvekre, vagy a sorozatokra, amit néznek.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Mit tegyek, ha a gyerekem utálja az iskolát?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>