A kellemetlen szájszag komolyabb betegséget is jelezhet

A rossz szájszag megnehezíti a társas kapcsolatokat
A rossz szájszag megnehezíti a társas kapcsolatokat

Kevés dolog tudja úgy megrontani a társas kapcsolatokat, mint a kellemetlen szagok. Előfordulhat, hogy irritálónak találjuk mások megjelenését, hangját, vagy beszédstílusát, de az ilyen zavaró apróságok ellen viszonylag könnyű védekezni. Embertársaink szagától, esetenként bűzétől azonban nincs menekvés, amíg lélegzünk, azt érezni is fogjuk. 

Az áldozatokénál is kínosabb lehet a „bűnös” helyzete, hiszen hiába tudja, hogy kellemetlen szaga lassan belengi a helyiséget, nem tehet ellene semmit. A rossz szagok legaljasabbika talán a rossz szájszag, ami sokszor szinte lesből támad, és valósággal fejbe kólintja az embert, ugyanakkor időnként nagyon nehezen orvosolható problémát jelez.

Mik lehetnek a szájszag okai?

Normál esetben az egészséges embernek nincs érezhető, kellemetlen szájszaga. Azonban az egészséges, ép fogazatú, tökéletes szájhigiéniájú szerencsések lehelete is könnyen büdössé válhat bizonyos ételek fogyasztása után. A legerősebb és legnehezebben tolerálható szájszagot valószínűleg a fokhagyma okozza, de a többi hagymafajta is erős szagokat eredményez.

Esetenként az ecetes eledelek, hal- és húsételek kellemetlen szaga is visszaköszön, de hatásuk elenyésző a nagy mennyiségű alkohol után fellépő ragasztószagú bűzhöz képest. Hasonló, acetonos aromákat eredményez a kiszáradás is. Ha nem iszunk meg naponta legalább 1,5-2 liter vizet, nem csodálkozhatunk azon, hogy bűzlik a szánk. A kávézás és a dohányzás is gyakran okoz kellemetlen szájszagot és bizonyos diéták esetén is jelentkezhet rossz lehelet. Ezek azonban könnyen elkerülhető és gyorsan múló problémák.

Baktériumok szaporodnak el

A rossz szájszagot az esetek nagy többségben nem az elfogyasztott ételek, hanem a szájüregben elszaporodó baktériumok okozzák. Ezek egy része fehérjék lebontását végzi, miközben kéntartalmú vegyületeket szabadít föl. Sima meleg vizes öblögetéssel, fogmosással és szájvíz használatával megszabadulhatunk tőlük. Probléma akkor adódik, ha a baktériumok nehezen elérhető helyen, fogaink között, az íny, vagy a fogkő alatt szaporodnak el.

Megtelepedhetnek a nyelv és a szájüreg rejtettebb felületein is. Gyakran szaporodnak el mandulánk felületén is a különféle kórokozók, amelyek szintén felelősek lehetnek a kellemetlen leheletért, különösen a mandula gyulladása esetén. A legrosszabb esetben a szuvas fogakban tenyésző baktériumok bűze mérgezi leheletünket. Ilyen helyzetben már csak a fogorvos segíthet. A fogsor rendbe tétele többnyire a kellemetlen szájszagot is megszünteti.

Ha komolyabb a probléma

A rossz lehelet okai időnként mélyebben rejtőznek. Sajnos sok olyan betegség van, amelynek kísérő jelensége lehet a rossz szájszag. Ezek egyik jól ismert változata a reflux, azaz a gyomortartalom gyakori visszajutása a nyelőcsőbe. Nyilvánvaló, hogy ez miért jár kellemetlen szagokkal, ugyanakkor hosszú távon komoly, nyelőcsőben és mellkasban jelentkező fájdalomhoz és daganatos megbetegedéshez is vezethet.

A daganatos rendellenességeknek, rákos betegségeknek szintén gyakori kísérőjelensége a rossz, beteg szájszag. Az ammóniaszagú lehelet komoly máj- és vesefunkció zavarokat jelezhet, az acetonos szájszag pedig cukorbetegségre is utalhat. Ezért ha a fogászati kezeléseken túljutva sem javult a helyzet, érdemes mielőbb gasztroenterológushoz fordulni, mert a rossz lehelet súlyos betegségek tünete is lehet.

A candida jelenlétét is jelezheti

Kevésbé súlyos, de esetenként csúnyán elfajuló betegség a candida fertőzés, amely a szájban is fokozottan jelentkezhet. Utóbbi esetben beszélünk szájpenészről. A candida gombafajta jelenléte természetes az emberi szervezetben, fertőzésről akkor beszélünk, ha ez a gombafaj túlszaporodik. A szájpenész súlyosabb esetei jól láthatóak is, a nyelven és a száj nyálkahártyáján fehér foltok jelennek meg. Azonban a candida, ahogyan a cukorbetegség is, sokszor elkerülhető, megelőzhető, illetve kordában tartható helyes táplálkozással. A cukorbetegség súlyos probléma, mely már kezdeti stádiumban is rossz leheletet produkál, de minél előbb észlelik, annál hatékonyabban tartható kordában.

Mit tehetsz a szájszag ellen?

Bár a súlyos eseteken nem sokat segítenek az egyszerű házi praktikák, sokszor néhány egyszerű szabály és apró trükk bevetésével úrrá lehetsz a kellemetlen szagokon. A következő három alapszabályt betartva jó esélyed van megúszni a szájszag okozta problémákat.

1. Ne fogyassz olyasmiket, amiktől azonnal büdös a leheleted! Gondold meg, mikor eszel fokhagymát, vagy mennyi alkoholt fogyasztasz! A gyorsan felszívódó, ócska szénhidrátok, különösen a cukrok, péksütemények is kerülendők, nem csak azért, mert rongálják fogaidat, hanem mert elősegítik a candida szaporodását és a cukorbetegség kialakulását.

2. Igyál sok vizet! A víz az élet alapeleme, elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. Ha nem iszol eleget, akkor leheleted rövid idő alatt büdössé, acetonossá válik.

3. Tartsd tisztán a szájüreged! Az alapos fogmosás, a fogselyem és a szájvíz használata mellett hasznos, ha minden étkezés után kiöblíted a szád. Ne felejtsd el rendszeresen cserélni az elhasználódó fogkeféket!

Segíthet az alma, a répa és a fűszernövények

Bizonyos növények fogyasztása szintén sokat javíthat szájüreged állapotán. Almát és répát rágcsálva bármikor tisztíthatod fogsorod, a nyers citrom serkenti a nyáltermelést, ezzel segíti a száj fertőtlenítését. Kimondottan fertőtlenítő hatású a zöld tea, a szegfűszeg és a fahéj. A petrezselyem is hatékony a rossz szájszag ellen, klorofill tartalma megköti a kellemetlen szagokat.

Hasonló hatást érhetsz el akkor is, ha zsályateával öblögetsz. Végül használhatsz borsmentát is, nem csak teaként fogyasztva, hanem levelét rágcsálva, de arra ügyelj, hogy ne vidd túlzásba! A borsmenta túlzott fogyasztása gyengíti a gyomorszájat, így nagy mennyiségben, hosszú távon épphogy előidézi a kellemetlen jelenséget.

Amennyiben mindent megteszel a szájszag ellen, mégsem javul a helyzet, mindenképpen keresd fel a háziorvosod, mert mint olvashattad, a száj rossz szaga betegség jele is lehet!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>