Kell pszichológus vagy sem? És mire jó egy pszichológus?

Mire jó egy pszichológus?

Az Egyesült Államokban divat, itthon inkább szégyellik. A pszichológusokról a világ más és más pontjain eltérően vélekednek, vannak, akik igénylik, vannak, akik egyenesen elutasítják a szakértői segítséget. Cikkünk most a nagy terapeuta kérdés nyomába ered. Mire jó egy pszichológus?

Azzal törődünk, amivel bajunk adódik

Ha fáj a fogunk, felkeressük a fogorvosunkat. Ha nem látunk jól, elmegyünk a szemészetre. Ha alhasi fájdalmaink vannak, a nőgyógyászunkhoz fordulunk. Az elménkkel miért nem akarunk törődni? Miért gondoljuk, hogy az nem szorul ápolásra? Pszichológushoz fordulni egyáltalán nem szégyen, nem csoda, hogy a fejlettebb társadalmakban már inkább az a furcsa, ha valakinek nincsen saját terapeutája.

Az elménk szenved a legtöbbet

Gondolataink 0-24-ben cikáznak bennünk, elménk sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint akármelyik másik részünk. Nap mint nap érzések milliói járnak át minket, van, hogy egyik pillanatban még örülünk, míg egy másikban már csalódunk. Olyan érzelmi hullámvasúton utazunk, melyet nehéz ép ésszel elviselni.

Magunkkal cipeljük a múlt tragédiáit és sérelmeit, miközben az élet újabb és újabb kihívásaival is meg kell küzdenünk. Nehéz boldog, kiegyensúlyozott életet élni, így egy kis segítség kifejezetten hasznos lehet.

Mire jó egy pszichológus?

ad

A pszichológus nem szurkál, nem kínoz, és nem csinál semmi olyat, ami fájdalmas lehetne. A pszichológusok segítenek, hogy szembenézhessünk a gondolatainkkal, hogy megfelelően élhessük meg az érzéseinket.

Segítenek utat mutatni a kilátástalanságban, a megfelelő kérdéseket feltéve helyes irányba terelnek minket és gondolatainkat. Segíthetnek legyőzni szorongásainkat, elüldözni belső démonjainkat és túllendülni a depresszión.

Nem csak divat, tényleg hasznos

A megfelelő terapeuta jelenlétében tényleg jelentős eredményeket érhetünk el. Senkinek sem tesz jót, ha elfojtja az érzéseit, ha nem ad teret a gondolatainak. Heti, kétheti vagy akár havi rendszerességgel egy óra igazán jár nekünk, amikor valaki csak a mi bajunkkal foglalkozik.

Nem szabad háttérbe szorítanunk a problémáinkat, vagy azok vulkánként törnek majd ki bennünk egy nem várt pillanatban. Ne kicsinyeljük le az elménk hatalmát, ne higgyük, hogy az nem igényel ugyanannyi törődést, mint szépségünk vagy fizikai egészségünk.

Mihályi Fruzsina

Ismerd fel magadon a kapuzárási pánik tüneteit!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>