A kávé meglepően hat a gyengülő egészségre

A kávé jó hatással van az idősödő szervezetre
A kávé jó hatással van az idősödő szervezetre

Sokunknak a reggeli készülődés elmaradhatatlan része a kávé. Olykor ez a pár korty jelenti a reggeli löketet a nap indításához, és sokszor napközben is iszunk még egy-két csészével. A kutatók régóta vizsgálják, milyen hatásai vannak a kávénak a szervezetre. Most egy meglepő és pozitív összefüggést találtak a kávéfogyasztás és az öregedés között. 

A kávé alacsonyan tartja a gyulladási szintet

Arra a régóta felmerülő kérdésre, hogy a kávé rosszat tesz-e a szervezetnek, a kutatók határozottan egyetértenek abban, hogy nem. A Stanfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál az idősebb embereknél, akiknél alacsony gyulladási szintet mértek, mind közös volt, hogy sok kávét ittak. A gyulladási szint egyébként szorosan összefügg bizonyos krónikus betegségekkel.

“Minél több koffeint fogyasztott valaki, annál nagyobb biztonságban volt a krónikus gyulladásos állapotokkal szemben” – mondja Dr. David Furman, a Stanford Egyetem Immunológiai docense. A kutatók száz fiatal és idős ember vérmintáját elemezték. Az idősebb embereknél magasabb gyulladási szintet mértek, mint a fiataloknál, nem meglepően, hiszen a szervezetben a korral együtt növekszik a gyulladások szintje. Az öregedéssel járó krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák, a rák, az ízületi rendellenességek és az Alzheimer-kór, mind köthetőek a gyulladási szint növekedéséhez.

“A legtöbb betegség, amelyet az öregséggel hoznak kapcsolatban, nem igazán az öregedés betegsége, hanem önmagában egy gyulladásos betegség” – mondja Dr. Furman.

De azoknál az időseknél, akiknél mégis alacsonyabb gyulladási szintet mértek, közös tényező volt, hogy rendszeresen fogyasztottak koffeint. Azoknál, akik naponta több mint öt csésze kávét ittak, rendkívül alacsony gyulladási szintet mértek. A koffein gátolja ugyanis a gyulladás kialakulását, és tulajdonképp kikapcsolja a gyulladásos folyamatokért felelős „áramkört” – mondják a kutatók.

A gyulladással kell felvenni a harcot

A cél természetesen nem a gyulladás minden nyomának eltűntetése – hangsúlyozzák a tudósok. Az tény, hogy a gyulladásnak fontos szerepe van az immunrendszer működésében, amely a fertőzések leküzdését és a mérgező anyagok eltávolítását szolgálja. Ahogy idősödünk egyre kevésbe képes a szervezet a gyulladás leküzdésére, ezért kiemelten fontos, hogyan lehet ezeket a folyamatokat javítani vagy visszafordítani.

Ha eddig is a reggelt egy finom csésze kávéval kezdted, akkor ne hagyj fel ezzel a szokással, ugyanis nemcsak a napindítást segíti elő, hanem még az egészségedre is rendkívül pozitív hatással lesz.

(H.N.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>