Káromkodnak körülötted? Nem feltétlenül jelent rosszat

A káromkodás az intelligencia jele
A káromkodás az intelligencia jele

Mind tudjuk, hogy a magas intelligenciával rendelkező emberek hajlamosak arra, hogy másként lássák a világot maguk körül. Meglepő módon kifejezetten jól értenek ahhoz is, hogy kreatív káromkodással fejezzék ki érzéseiket. Kutatások igazolták, hogy a sztereotípiákkal ellentétben pont hogy a tanult, műveltebb emberek káromkodnak sokat.

Miért káromkodunk?

Legtöbben azért kerüljük a káromkodó embereket, mert úgy véljük, nem rendelkeznek elég színes szókinccsel ahhoz, hogy csúnya szavak nélkül is képesek legyenek kifejezni magukat. Butának és műveletlennek tituláljuk őket, pedig amerikai kutatók szerint ennek pont az ellenkezője igaz.

Rossz volna a káromkodás?

A szitokszavak gyártásához különösen jó szókincs és magas intelligencia szükséges. A magas IQ-val rendelkezők képesek olyan káromkodások létrehozására, melyek kreatívak, egyediek és szellemesek. Azok, akik gyakran káromkodnak, képesek az érzéseiket színesebben kifejezni.

A kutatók arra biztatnak, hogy bátran barátkozzunk olyanokkal, akik gyakran választják a káromkodást, mert nagy eséllyel ők őszinte emberek. Ráadásul nem csak mások felé egyenesebb a viselkedésük, de önmaguknak sem hazudnak annyit. A magas önismerettel rendelkezők pedig mindenképpen jobb társaságnak bizonyulnak.

ad

Ráadásul azok, akik uralkodnak magukon és állandóan odafigyelnek arra, hogy csak szép, szótári szavakat alkalmazzanak, nagy eséllyel érzéseket fojtanak el magukban, mely semmiképpen sem egészséges.

Érdekes kutatások

Különös kutatások tömkelege foglalkozik a káromkodás negatív és pozitív hatásaival. Az egyik legérdekesebb vizsgálatban bűnözők vallomásait vetették össze. A káromkodó fegyencek őszintébbnek bizonyultak, mint azok, akik higgadtan, csúnya szavak használása nélkül tanúskodtak.

Ezek fényében tehát kijelenthető, hogy a szeretteink káromkodása magas intelligenciáról és őszinte szívről árulkodik. Ezekre pedig nagy szükség van, ha a jó emberekkel szeretnénk körülvenni magunkat.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Miért a rossz lányok a férfiak kedvencei?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>