Karneválok ideje: áll a bál a világ körül

Guadeloupe, karibi karnevál
Guadeloupe, karibi karnevál

A karnevál időszaka a vasárnaptól Húshagyókeddig tartó három nap, ami ebben az évben éppen a következő napokra esik. A világ összes, híres karneválján már szól a zene, lássuk, melyik országban hogyan ünnepelnek a következő napokban! 

Brazília

Az első karnevált 1723-ban tartották portugál bevándorlók Rio de Janeiroban. Arra talán ők sem számítottak, hogy 300 évvel később a farsangi szezon alatt Rio de Janeiro a világ fővárosává válik, ahol a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap. Ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon.

Olaszország

A farsang hazája Olaszország, ahol a régi római Saturnália ünnepekből származó időszaknak a keresztény egyház adott némi vallásos színezetet. Az első írásos emlékek, melyek megemlítik a karnevált, 1094-ből valók. Velence végül a XVIII. században nyerte el a «karneválok városa» címet. Mára a világ legrangosabb eseményeinek egyike lett a Velencei Karnevál. A farsang két hete alatt álarcos látogatók serege hömpölyög a tereken és a szűk utcákon, akik ilyenkor felfedezhetik ennek a romantikus városnak a farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát.

Franciaország

Húsvét előtt 47 nappal van Húshagyókedd, amely a negyven napos böjt kezdete. A gallok tradicionálisan crêpes-et, azaz óriáspalacsintát esznek ilyenkor. A gyerekek jelmezbe öltözve kopognak be a házakhoz, hogy összegyűjtsék a palacsinta hozzávalóit. A palacsinta és fánk, mint ünnepi étel, azért terjedt el ebben az időszakban, mert a könnyen romlandó tojásokat és vajat el kellett fogyasztani a nagyböjt kezdete előtt. Ilyenkor Nizzában és Dunkerque-ben tartanak több napos karneválokat a kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

Maszlenyica (forrás: ckh.hu)
Maszlenyica (forrás: ckh.hu)

Oroszország

A Húshagyókedd orosz neve Maszlenyica. A Maszlenyica az ószláv hagyományokra visszavezethető, a farsanghoz hasonló egyhetes télbúcsúztató ünnep Oroszországban, amelyet az ortodox keresztény húsvétot megelőző héthetes nagyböjt előtti héten tartanak meg. Jellegzetes elemei közé tartozik a mulatozás, a palacsintaevés, a körtánc, a lovas szánozás, a tűzugrás és a telet jelképező szalmabábu elégetése.

Angolszász országok

Az amerikai kontinensen és Angliában a farsang-farka tradicionálisan a karneválokhoz és a palacsintaevéshez köthető. Ilyenkor a templomokban palacsintát kínálnak a híveknek, de Angliában nagy tradíciója van a palacsinta-futásnak is. Amerikában, a New-Orleans-i karnevál az egyik leghíresebb, ahol a vidám, mulatozó tömeget jazz-zenészek kísérik az utcákon.

Karib-térség

A Karib-térségben, Guadeloupe megyében a karneválra való készülődés és maga a karnevál az év egyik legjobban várt ünnepe, mely január első vasárnapján kezdődik és Hamvadószerdáig tart.  A táncosok és zenészek már hetekkel előtte készülődnek, próbálnak, hogy a karneválon a legjobb formájukat nyújtsák. Az első nap a tematikus parádéé: a színpompás jelmezekbe öltözött lakosok dob- és füttyszó, valamint rézfúvósok kíséretében vonulnak fel. Az utolsó nap fekete-fehérbe öltöznek a felvonulók és ekkor égetik el a karnevál szellemét jelképező hatalmas bábut, hogy a következő évben újjászülethessen.

(M.Z.Zs.)                                                                        A cikk forrása itt és itt és itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>