A karácsonyi képeslapok ősét a lustaság ihlette

A karácsonyi képeslapok története a 19. században kezdődött
A karácsonyi képeslapok története a 19. században kezdődött

Mielőtt elterjedtek volna az ízléstelen karácsonyi kötött pulóverek és az online videók, amelyeken táncoló manók testére illeszthetjük az arcunkat, létezett a karácsonyi üdvözlésnek egy sokkal kifinomultabb módja: a karácsonyi képeslapok küldése. 

Ezer példányban készült az első

A karácsonyi képeslapok létrejötte egészen 1843-ra nyúlik vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy a brit művészetpártoló, Henry Cole eltöprengett, hogyan reagálhatna legegyszerűbben az őt elárasztó, tömérdek mennyiségű levélre. Modortalanság lett volna válasz nélkül hagyni a karácsonyi jókívánságokat, de mindegyikre személyre szólóan visszaírni napokig is eltartott volna.

Ekkor pattant ki Cole fejéből a megoldás isteni szikrája. Megkérte egy kedves illusztrátor barátját, hogy rajzoljon le neki egy meghitt, családi képet. Amikor kész lett a karácsonyi képeslapok első mintapéldánya, Cole egy londoni nyomdába szaladt vele, ahol ezer másolatot készíttetett. A képek hátoldalán a következő felirat díszelgett: Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!

A szétszakadt családok küldték egymásnak

A karácsonyi képeslapok 1880-ban már a karácsonyi hagyományok elmaradhatatlan részét alkották. Az iparosodás következtében sokan költöztek az ország különböző pontjaira, így rengeteg család nem ünnepelhetett együtt. A karácsonyi képeslapok azonban segítettek, hogy mégis közelebb érezzék magukat egymáshoz.

Megjelentek a kiadók és a képzőművészeti alkotások

A huszadik században már kiadók jöttek létre a képeslapok rajzolására, amelyek dizájntól függően határozták meg az árakat. Újságok és múzeumok jelentettek meg üdvözlőlapokat, és ezek mind művészi értéket képviseltek.

Új mérföldkövet jelentett a történetben, amikor 1915-ben Joyce Hall üdvözlőlapokat forgalmazó céget alapított. Ez a cég pedig nem volt más, mint a mai Hallmark elődje. A Hallmark újítása abban rejlett, hogy a kártyák kihajthatóak lettek, így akár személyes üzenetet is írhattak a közepére.

Ma a karácsonyi képeslapok küldése ritkaság

Manapság a fényképezés és az internet világában a karácsonyi képeslapok inkább mintáznak agancsos kutyusokat és télapó-sapkás kisbabákat, mint képzőművészeti alkotásokat. Ennek ellenére nincs meghatóbb, mint képeslapot kapni szeretteinktől. Mikor járhatna át jobban a karácsony szelleme, mint amikor épp a jókívánságainkat fogalmazzuk nekik?

Ragadj tollat te is még ma, hogy a képeslapok időben célba érhessenek!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

Nyolc egyszerű magyarázat, miért szeretjük a karácsonyt!