Karácsonyi adománygyűjtés okosan, hogy hasznos segítséget nyújthass

karácsonyi adománygyűjtés

Évről évre egyre elterjedtebb a karácsonyi adománygyűjtés hagyománya. Az ünnep közeledtével sokan érzik úgy, hogy tenni szeretnének valami a nehezebb sorsú társaikért. Talán, mert a karácsonyhoz sokaknál társul a szolidaritás érzete, talán, mert ilyenkor mindenki szíve kicsit meglágyul. Ha Te is hasonlóan érzel, de nem tudod, hol és hogyan tudnál segíteni, olvass tovább!

Mire van szükség a karácsonyi adománygyűjtés során?

Az első és legfontosabb, hogy a civil szervezeteknek olyan dolgokra van szükségük, amiket a lehető legkevesebb további tennivaló nélkül tudnak odaajándékozni és valóban hasznos ajándékok lesznek a gyermekotthonok, hajléktalanszállók, állatmenhelyek, stb részére. Mivel ilyenkor a szervezeteknek rengeteg munkájuk van és erejükön felül dolgoznak, nem biztos, hogy vállalni tudják azt a plusz munkát, hogy kiválogassák az óriási zsákokban odavitt ruhákat, könyveket vagy játékokat. Persze az adomány minden formája nagy segítség, de egy kis odafigyeléssel az önkéntesek és dolgozók munkáját is megkönnyítheted.

Rengeteg adománygyűjtő akció működik országszerte ebben az időszakban, ahol pontos információkat kaphatsz arról, hogy mire és milyen formában van szükség.

Ajándékok gyerekeknek

Ilyen a Cipősdoboz akció és a MikulásGyár is, melyek évek óta segítik a rászoruló családokat karácsonyi adománygyűjtés formájában. Ha hozzájuk viszel ajándékot, biztos lehetsz benne, hogy jó helyre fog kerülni. Fontos azonban, hogy ez nem olyan, mint a céges karácsonyi húzás, ne akard letudni egy szép gyertyával vagy egy bögrével. Állíts össze egy olyan kis csomagot, aminek tudod, hogy saját gyerekeid vagy unokáid is örülnének!

Arra is ügyelj, hogy az ajándékodhoz ne kelljen már semmilyen további kiegészítőt vásárolni – elemes játékokhoz például csomagolj elemet is, ha nincs a játék dobozában. Igaz, hogy mindezekre figyelve sokkal több energiabefektetés szükséges az ajándék összeállításához, de képzeld magad elé a kisgyerek örömteli arcát, amint kibontja az ajándékát és máris megéri!

Tartós élelmiszer

Szinte nincs olyan civil szervezet, aminek ne lenne szüksége állandó tartós élelmiszer utánpótlásra. Ha nem ismersz a közeledben olyan szervezeteket, ahová adományt vihetnél, keresd fel az Élelmiszerbank akciója keretében kialakított gyűjtőpontok egyikét. Ügyelj rá, hogy tényleg csak tartós élelmiszert adományozz, hiszen nem fog másnapra odaérni a végcéljához. Vásárolj plusz egy doboz konzervet, tésztát, cukrot vagy egy nagy zacskó szaloncukrot.

Pénzadomány

Pénzből sosem lehet elég. Ne gondold, hogy ha pénzt adományozol, kevesebbet érne az adományod, mintha időt és energiát ölsz bele, hogy magad állíts össze csomagot. Sok esetben még hasznosabb is a pénzadomány, hiszen azt a civil szervezetek mindig arra tudják fordítani, amire igazán szükség van. És ki tudná jobban, mire van igazán szükség, mint azok, akik nap mint nap rászoruló családokkal foglalkoznak? Ha szeretnéd kivenni a részed a karácsonyi adományozás egy akciójából, de nincs időd vagy ötleted, hogy hogyan tehetnéd, egy utalással is rengeteget segíthetsz! Az se kell, hogy nagy összeg legyen, egy mozijegy ára is nagy segítség lehet.

Tudd meg, hol segíthetsz a környéken!

A számos országos adománygyűjtő akció mellett helyi szervezetek is örömmel fogadják a segítséget. Kutasd fel az interneten a hozzád legközelebb eső gyermekotthon elérhetőségét, és érdeklődd meg, hogy mire lenne szükségük. Lehet, hogy két tál házi süteménnyel és néhány meleg sállal sok kisgyerek karácsonyát teheted szebbé, ráadásul személyesen viheted el az otthonba az ajándékot, ami felbecsülhetetlen érzés lesz számodra is!

A karácsonyi képeslapok ősét a lustaság ihlette