Karácsonyfa ötletek a hagyományostól a házi készítésűig

Karácsonyfa ötletek
Female hands close up, decorating christmas tree with red toys

Minden évben nagy kérdés a karácsonyfa. Legyen hagyományos verzió, válassz inkább műfenyőt vagy készíts valami igazán egyedit? Ha még nem döntöttél, cikkünk segítségedre lesz. Segítünk a választásban, cikkünkben jobbnál jobb karácsonyfa ötletek várnak.

Hagyományosan, de költséghatékonyan

Azért vásárolj súlyos ezer forintokért egy óriási fát, hogy néhány héttel később a kukában landoljon? Van jobb ötletünk!

Keress olyan áruházat, ahol januárban visszaviheted és az összeg egy részét megtérítik neked. Így egyszerre pipálhatod ki a spórolási szempontokat és a kérdést, hogy hova tedd a fát, miután leszedted. Van, ahol egyenesen kölcsönözhetsz is karácsonyfát, később pedig a teljes árát levásárolhatod.

Szuper ötlet a gyökeres, dézsás karácsonyfa is, amit az ünnepek után kiültethetsz a kertbe. Arra persze ügyelj, hogy az dézsás fák nagyobb odafigyelést igényelnek. Nem hagyhatod őket hetekig a lakásban, mert a kinti hőmérséklethez vannak szokva, és a megfelelő ápolásról is gondoskodnod kell. Ha tehát a kiültethető karácsonyfa mellett teszed le a voksod, a választott áruházban rögtön tájékozódj is, hogy mi mindent kell majd szem előtt tartanod.

A műfenyő is lehet hangulatos, sőt, élethű

A műfenyőnek rengeteg előnye van. Amellett, hogy csak egyszer kell megvenned és utána hosszú évekig mindig előveheted a szekrényből, a lehulló tűlevelektől és foltot hagyó gyantától sem kell félned. És ha csak az tart vissza, hogy a műfenyő szó hallatán rögtön egy műanyag bóvlira asszociálsz, gondold újra: a jobb minőségű fák ugyanis már szinte megszólalásig hasonlítanak az igazira.

Néhány egyszerű trükkel pedig még szebbé teheted:

Így lesz a műfenyő olyan, mintha igazi karácsonyfa lenne

A műfenyőt sokan környezetvédelmi szempontok miatt választják, ha te is közéjük tartozol, arra is figyelj, hogy ne a világ másik végéről ideszállított darabot válassz.

Alternatív karácsonyfa ötletek

Ki mondta egyáltalán, hogy a karácsonyfának fának kell lennie? Ha élvezed az otthoni kézműveskedést, magad is csodás karácsonyfát készíthetsz néhány hozzávaló segítségével. A lényeg igazából csak a forma és a díszítés, de ezen kívül óriási a mozgástered. Varázsolhatsz hagyományos méretű álló fát, de akár asztali vagy akár falra tehető díszt is.

Inspirációképpen olvasd el korábbi cikkünket, amiben szuper saját kezűleg készíthető karácsonyfa ötletek várnak:

Ha nem akarsz igazi karácsonyfát, készíts asztali változatot!

De igazán egyedi fát készíthetsz a könyvespolcon sorakozó könyvekből is:

Könyvmolyoknak kötelező: hogyan készül ez a karácsonyfa?