Kapcsolja már ki valaki a karácsonyi zenéket!

A karácsonyi zenék az őrületig szólnak
A karácsonyi zenék az őrületig szólnak

Már novembertől, sőt, sok helyen akár már októbertől a Jingle Bells és az All I Want For Christmas című számok szólnak. A karácsonyi zenéket valaki vagy nagyon szereti és kellemes ünnepi hangulatba kerül tőlük, vagy tiszta szívből gyűlöli azokat, és kalapáccsal verné szét a zenelejátszókat, amelyek játsszák őket.

Egy pszichológus segítségével most a karácsonyi zenék nyomába eredtünk. Vajon hogyan hatnak a mentális egészségünkre?

Mit mond a szakértő?

„Azok az emberek, akik karácsony környékén plázákban dolgoznak, kifejezetten megőrülnek a karácsonyi zenéktől. Erős késztetést éreznek rá, hogy kikapcsolják azokat, hiszen azoktól képtelenek bármi másra koncentrálni, mert minden erejükkel arra fókuszálnak, hogy kizárják a csilingelő dallamokat.”

A pszichológus szerint kezdetben valóban kellemes, nosztalgikus érzéseket hívhat elő belőlünk a karácsonyi zene, a tizedik, huszadik Michael Bublé dal után azonban könnyen idegességet, ingerültséget, unalmat és stresszt érezhetünk.

Gondoljunk csak bele! Előbb-utóbb minden dalt megununk, nem véletlen, hogy ez alól a karácsonyi zenék sem lehetnek kivételek. Beívódnak agyunkba a dallamok, és kínzóan kellemetlenné válik hallgatásuk.

A karácsonyi zenék márpedig maradnak

Sajnos mégse hihetjük, hogy a karácsonyi zenék kora egyhamar lejár. A kutatók szerint a karácsonyi dallamoknak köszönhetően a vásárlókon felülkerekedik a „költési láz”, ez pedig bizony jót tesz a gazdaságnak. Ráadásul kimutatták azt is, hogy a vásárlók pozitívabban állnak azokhoz az üzletekhez, ahol kellemes, karácsonyi hangulat fogadja őket. Pont emiatt egyre gyakoribb, hogy a tulajdonosok fahéj és mézeskalács illatot is csempésznek az üzleteikbe.

Azok tehát, akik képtelenek elviselni a karácsonyi zenéket, jobb, ha füldugóval járnak vásárolni, esetleg saját lejátszási listájukat dugják a fülükbe. A karácsonyi zenék már régóta velünk vannak, és úgy fest, hogy nagyon sokáig velünk is maradnak még.

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Mit tegyél és mit ne, amikor megjelensz a céges karácsonyi bulin

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>