Kamasz gyerekkel utazol? Tanácsok az idegbaj elkerülésére

A kamasz gyerek hajlamos a családot kiborítani
A kamasz gyerek hajlamos a családot kiborítani

Utazni jó, melyik gyerek ne örülne egy nyaralásnak? Ám a helyzet a tinédzserekkel nem olyan egyszerű. Hajlamosak egész úton húzni a szájukat, megállás nélkül nyomkodni a telefonjukat, és rémálommá varázsolni a kikapcsolódásra szánt napjainkat. Megéri megfogadni az alábbi tippeket, ha idén nyáron te is kamasz gyerekeddel tervezel utazni.

Hagyd őket tervezni!

Ne te akard megszervezni az egész utat, hagyd, hogy gyermeked is kivegye a részét belőle. Így sokkal inkább magáénak érzi majd a nyaralást, és örömmel vesz részt a maga által kiválasztott programokon.

Légy rugalmas az időzítéssel!

Amikor kiválasztjátok az út időpontját, egyeztess gyermekeddel is! Ha a nyaralás ütközik egy edzőtáborral, egy fesztivállal vagy egy osztálytárs házibulijával, máris rossz szájízzel állnak a családi nyaraláshoz.

Hagyd, hogy függetlenek legyenek!

Nem muszáj mindenhova együtt mennetek a nyaraláson. Ha te mindenáron meg akarsz nézni egy múzeumot, de kamasz gyereked csak arcokat vág az ötlet hallatán, hagyd, hogy addig ő másfelé bóklásszon! A tinédzserek amúgy is vágynak az egyedüllétre, a függetlenségre, nincs ez máshogy a közös utazáson sem.

Iktass be szabadidőt!

Ha túl sűrű a programterv, hamar türelmüket vesztik a kamaszok. Nem kell múzeumból múzeumba rohanni, hagyj időt a pihenésre is! El kell engedned egy-két programot, ha nincsen rá igény. Ne aggódj, gyermeked akármikor visszajöhet később is, és megnézheti a kötelező látványosságokat. Ne viselkedj úgy, mintha ez lenne élete utolsó utazása!

Vedd fontolóra, hogy vihessen egy barátot!

A plusz egy fő sokszor nem oszt, nem szoroz a szállás és az utazás szempontjából, így megéri fontolóra venni, hogy kamasz gyermeked magával viszi barátját vagy szerelmét. Ne ragaszkodj görcsösen a családi nyaralás fogalmához, hidd el, az egész út jobban sül el, ha gyermeked is jól érzi magát. Fogadd el, hogy a kamaszok szívesebben lógnak barátaikkal, mint szüleikkel.

Biztosíts internetet!

Akárhová is utaztok, ne akard eltiltani gyermekeidet az internettől. A kamaszoknak szükségük van rá, hogy halljanak barátaikról és az épp aktuális pletykákról. Gyakran érzik rosszul magukat, hogy míg ők távol vannak, barátaik otthon buliznak nélkülük. Hagyd, hogy összeköttetésben lehessenek ismerőseikkel!

(M.F.) A cikk forrása itt >>

Hat tanács, amit a kamasz gyerekednek hallania kell!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>