Jóga kezdőknek, avagy ászanák, melyekkel Neked is sikerélményed lehet

Jóga kezdőknek

A jóga nagyszerű mozgásforma, mely a testre és a lélekre egyaránt jótékony hatással van. Népszerűségén nincs mit csodálkozni, hiszen rendszeres gyakorlásával szinte teljesen kicserélődhetsz. Legszebb benne ráadásul, hogy soha nincs késő elkezdeni, hiszen az ászanáktól függően a jóga kezdőknek és haladóknak egyaránt remek választás. Mutatjuk is az egyszerűbb pózokat!

Tadasana – Uttanasana – Ardha Uttanasana

Ezzel a rövid gyakorlatsorozattal szuperül bemelegíthetsz, és megnyújthatod tested. A hegypózhoz áll csípőszélességű terpeszben, emeld fel mindkét kezed úgy, hogy tenyereid egymás felé nézzenek. Nyújtózkodj felfelé, miközben enyhén feszítsd meg a teljes törzsed és lábaid. Kilégzésre hajolj előre a földig, ha szükség van rá, hajlítsd be a lábaid. Majd újabb belégzésre emelkedj felfelé felső testeddel és állj meg 90°-os szögben úgy, hogy hátad és fejed egyenes vonalban legyen. Húzd be a hasad, testsúlyod helyezd a sarkadról a lábfejedre, és húzd hátra lapockáid, hogy mellkasod kiemelkedjen. Kilégzésre ismét hajolj le a földig.

A jóga kezdőknek is remek választás

Chaturanga Dandasana – Urdhva Mukha Svanasana – Adho Mukha Svanasana

Ez a gyakorlatsor lényegében a napüdvözlet egy része is egyben – a napüdvözlet jótékony hatásairól már írtunk korábban. Álló helyzetből indulva hajolj előre, tedd hátra egyik, majd másik lábad. Helyezkedj először fekvőtámasz helyzetbe, majd belégzésre helyezd előre a súlypontod és kilégzésre csinálj egy fél fekvőtámaszt – csak addig ereszkedj, míg a két könyököd egy magasságba ér a bordáiddal. Ezt nevezik Chaturanga-nak. Ezután belégzésre emeld ki nyújtott kézzel a felső tested úgy, hogy a matracon csak a két kezed és a két lábfejed legyen. Ez a felfelé néző kutya. Végül a kilégzés során told át magad lefelé néző kutya pózba: csípőd emeld az ég felé, tested írjon le egy V betűt. Mellkasod közelítsd a föld felé, és tartsd egyenesen a karjaid és a hátad.

#Repost from @the_southern_yogi Sun Salutation A tutorial: Although this is slightly hard to demonstrate through a collage, it’s been requested multiple times. I chose what I thought were the key elements of a sun salutation. Mountain pose, standing forward fold, high plank, chaturanga, upward dog and downward dog. You need a place to start? Work some magic with your body and flow through this 5-10 times. Don’t worry about how you look. Follow your breath and do what feels right to your body.

817 Likes, 22 Comments – Yoga For The Non Flexible (@inflexibleyogis) on Instagram: “#Repost from @the_southern_yogi Sun Salutation A tutorial: Although this is slightly hard to…”

Cakravakasana – Bitilasana – Marjaryasana

Az asztaltartáshoz ereszkedj négykézlábra, kezeid helyezd vállszélességbe, lábaid csípőszélességbe. Ügyelj rá, hogy hátad egyenes, nyakad és fejed pedig a gerinced vonalának meghosszabbítása legyen. Belégzésre nézz felfelé, és teljes felsőtesteddel nyiss az ég felé. Kilégzésre húzd be a hasad, domborítsd a hátad, mint egy macska. Ismételd meg a gyakorlatod párszor, majd végül helyezkedj vissza asztaltartásba.

A Jóga kezdőknek is remek választás
Kép forrása: Yoga Central

Ezek a gyakorlatok első alkalommal is kivitelezhetőek, ráadásul az idő múlásával és sok gyakorlással megfigyelheted magadon, hogy mennyivel szebben és magabiztosabban tudod őket megcsinálni. Épp ez az oka annak, hogy a jóga kezdőknek és sokéves gyakorlással bíróknak egyaránt tartogat meglepetéseket és sikerélményeket.

 

A jóga 50 felett határozottan fiatalabbá tesz!