Jelzések a kozmetikumokon: elmagyarázzuk, mit jelentenek a piktogramok!

A piktogramok ismerősek lehetnek
A piktogramok ismerősek lehetnek

A piktogramok egyfajta eligazító ábrák, amiket felirat helyett használunk. Látjuk őket a tisztálkodási szereken, a műanyag edényeken és a ruhák címkéjén is. De vajon mennyiről tudjuk, hogy pontosan mit jelent? Változna bármi a felhasználásukkor, ha ismernénk az üzenetüket? A kozmetikumokon található piktogramok nyomába eredtünk, hogy megfejtsük, hogyan is olvassunk a jelekből.

PAO

A PAO (period after opening) piktogramok, ha jól megnézzük, egy felnyitott tégelyt ábrázolnak. Ennek tudatosításával már nem is olyan meglepő a tény, hogy a termék felnyitás utáni élettartamát hivatottak elárulni. A tégelyen ugyanis látható egy szám és egy nagy m betű, ami megmutatja, hány hónapod van felhasználni az adott kozmetikumot. Olyan termékeken található, melyek a gyártástól, a polcra kerülésen át az elhasználásig legalább harminc hónapos élettartammal bírnak.

BBE

A BBE (best before end) piktogramok a harminc hónapnál rövidebb élettartamú kozmetikumokon találhatók meg. A dátumot homokóra vagy tojás időzítő ábrákkal jelölik. A leggyakoribb szavatosságok, amikbe belefuthatsz, a következők: a szempillaspirál általában három-négy hónapig, a rúzs és a folyékony alapozó egy évig, míg a kőpúder két évig is kitarthat.

Möbiusz szalag

A jelzés, amin háromszög formában egymásba mutató nyilakat látunk, a legismertebb piktogramok egyike. Arra utal, hogy a termék (vagy a csomagolása) újrahasznosítható. Amennyiben egy számot találunk a háromszög közepében, az megmutatja, hogy a készítmény hány százalékban készült újrahasznosított anyagokból.

Zöld pont

Minden környezettudatos vásárló jól ismeri a jin és jang szimbólum mintájára összefonódó fehér és zöld nyíl ábráját. Jelentése, hogy a gyártó fizet egy külső szervezetnek, amely a hulladék ökológiailag biztonságos kezeléséért felelős.

Hivatkozás a mellékletre

A kis könyvre mutató kéz a félreértett piktogramok egyike. Laikusként azt hihetnénk, hogy a hidratálókrém pofátlanul több olvasásra buzdít minket. Ez majdnem igaz is, de jó oka van rá. A kis csomagolásokra ugyanis csak a legfontosabb piktogramok férnek rá, néhány információ a mellékelt tájékoztatón, vagy a címke belső oldalán van elrejtve. Ezekre hívja fel a figyelmet a nyitott könyv és a rámutató kézfej.

Nyuszi

A nyúl piktogramok az állatok biztonságára utalnak. Azaz, ha ezzel a jelzéssel ellátott kozmetikai és tisztítószereket vásárolsz, egy állatot sem teszel ki kínzásnak. A nyúl piktogramok ugyanis biztosítják, hogy a terméket nem tesztelték állatokon.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Para parabének – Miért jobb a parabén mentes kozmetikumok használata?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>