Jelek árulkodhatnak arról, ha bipoláris zavarral küzdesz

A bipoláris zavar gyakori betegség
A bipoláris zavar gyakori betegség

A bipoláris zavarral küzdők élete és lelki világa más, mint az átlagos embereké. A mániás depressziónak is nevezett betegség áldozatai brutálisan intenzív hangulatingadozásokon mennek keresztül. Egyik percben meg vannak győződve róla, hogy semmi sem sülhet el rosszul, míg egy a másikban mégis minden elromlik körülöttük. Az erős hangulatingadozások kontrollálhatatlanok a bipoláris zavarral küzdőknek, mindenképpen érdemes felismerni a jeleket, hogy idejében professzionális segítséget kaphassunk.

Depressziós epizódjaid vannak

Nehéz diagnosztizálni az ilyen epizódokat, de erős jelei lehetnek a szomorúság, az alacsony önbecsülés, a magány és a fáradtság. Azok, akiknek ilyen epizódjaik vannak, nagy eséllyel motivációjukat veszítik a feladataik terén, és már azok a tevékenységek sem teszik őket boldoggá, amiket előtte örömmel űztek.

Mániás epizódjaid vannak

Nem csak a depressziós kilengéseid, de a túlzott boldogságérzeted is tünete lehet a bipoláris zavarnak. Ha a semmiből fokozódik a hangulatod vagy ugrik meg az energia szinted, majd hirtelen csettintésre képes vagy újra a mélyben érezni magadat, lehet, hogy bipoláris zavarral küzdesz. Az extrém magas energiaszint extrém dühkitörésekhez is vezethet, de az is előfordulhat, hogy a nagy pörgés nem hagy aludni.

Nem megy a munka

Lehet, hogy motiváltan kezdesz hozzá egy feladathoz, de pillanatok alatt kedvedet veszíted. A bipoláris zavar nagyban befolyásolhatja a teljesítő-képességet is. Könnyen meglehet, hogy a bipoláris zavar átveszi a hatalmat feletted, így a munkád minősége felett is.

Minden és mindenki zavar

ad

A bipoláris zavar áldozatai gyakran stresszesek és szoronganak. A legapróbb dolgon is képesek felhúzni magukat, és hiába tudják, hogy nem valami jótékony szokás ez, mégsem tudnak változtatni rajta.

Felgyorsul a beszéded

Vannak, akik természetükből fakadóan olykor felgyorsítják a beszédjüket, ám akadnak olyanok is, akik minden ok nélkül, teljesen rendszertelenül, hirtelen lendülnek bele a beszédbe. A magasba ugró energiaszint lehet ennek is az oka.

Képtelen vagy koncentrálni

A bipoláris zavar áldozatai a mániás epizód során képtelenek koncentrálni. Kismillió gondolat támadja be őket, egyszerre több mindenen jár az eszük, így képtelenek egy dologra fókuszálni.

Káros szenvedélyek kerítenek hatalmukba

A bipoláris zavarral küzdők legalább 50 százaléka bizony nyúlt már valamilyen szerhez, legyen szó alkoholról, drogról vagy cigarettáról. Az intenzív hangulatingadozásokat nehéz elviselni, emiatt keresnek külső „segítséget”.

Kiszámíthatatlanná válik a viselkedésed

A bipoláris zavar legtöbbször nagyon boldog vagy nagyon szomorú állapotot idéz elő. Nem tudni, mikor melyik véglet kerít a hatalmába, a kiszámíthatatlanság pedig igencsak frusztráló. Nehéz lépést tartani a bipoláris zavarral, így ha bármilyen jelét látjuk annak, hogy ettől szenvedünk, mindenképpen szakmai segítséghez kell fordulnunk.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Lehetsz 50 fölött is mentálisan egészséges, ezekre figyelj oda!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>