Itthon is százezreket érintenek a vizelet visszatartási problémák

Vizelet visszatartási problémák

Hazánkban is számtalan embert érint az inkontinencia, mely a világon mintegy 400 millió embernél jelentkezik. Sajnos a téma még mindig tabunak számít, ami miatt a betegek többsége nem is fordul orvoshoz, pedig a vizelet visszatartási problémák sokszor életmódbeli változtatásokkal és otthon végezhető intim torna gyakorlatokkal is javíthatóak lennének. Cikkünkben egy újonnan készült felmérés eredményeit mutatjuk be.

Kiknél jelentkezhet az inkontinencia?

Az inkontinencia kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet. Mégis a nők körében és főként szülés után, illetve változó- és időskorban a leginkább gyakori. Kialakulásában jelentős szerepet játszanak az olyan rizikófaktorok, mint az egészségtelen életmód, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlsúly. Ezen túl növelik az inkontinencia kialakulásának esélyét a menopauza során bekövetkező hormonális változások, valamint az agyműködést érintő betegségek, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, illetve a demencia. Ezt támasztja alá a 3600 fő bevonásával készült online felmérés is. A kitöltők válaszai alapján az érintettek 12%-a először várandósság alatt tapasztalta az inkontinencia tüneteit, 25%-a szülés után, 45%-a pedig változókorban.

A vizelet visszatartási problémákban szenvedők demográfiai megoszlása A vizelet visszatartási problémák kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők

Az inkontinencia kellemetlen tünetei megnehezítik az érintettek mindennapjait és sok esetben önértékelési problémákat is előidézhetnek. A kutatásból kiderül, hogy az inkontinenciában szenvedő betegek 38%-a nyilatkozott úgy, hogy „nagyon zavarja” az állapota.

Ezért is lenne fontos, hogy ne tabutémaként kezeljük a betegséget, hiszen számos egyszerűen kivitelezhető módszer áll rendelkezésre, mellyel a betegek javíthatnának állapotukon.

Hogyan kezelhetőek a vizelet visszatartási problémák?

„A legfontosabb a rizikófaktorok csökkentése, ami természetesen az érintetteken múlik. Az egészséges életmód és a testsúly csökkentése nagyban hozzájárulhat az állapot javulásához.” – mondta az Írisz Medical & Selfness Center szakmai vezetője, Sáránszki Anita. Az életmódbeli változtatások mellett az orvosok által is ajánlott és igen hatékony kezelési mód az intim torna gyakorlatok elsajátítása. A világszerte ismert Kegel gyakorlatok például naponta maximum 5-10 percet vesznek igénybe és bárhol elvégezhetőek. A medencefenéki izmok összehúzásán majd elengedésén alapuló gyakorlatok nagyban hozzájárulnak az izmok erősítéséhez, és ezáltal az inkontinencia tüneteinek enyhítéséhez.

Az inkontinencia kezelése enyhe és közép fokú tünetek esetén történhet műtét-és fájdalom nélkül is, melyre egyedülálló megoldást nyújt a Petite Lady lézeres eljárás. „A Petite Lady kezelés ráadásul nem csak az inkontinencia kezelésében fejti ki jótékony hatását, hanem a hüvelybemenet szűkülésének következtében a páciensek nemi életét is javíthatja.” – emelte ki Sáránszki Anita a kezelés bemutatásakor.

Vannak olyan súlyos esetek, amikor a fenti módszerek sem tudnak már megoldást nyújtani, ekkor szükség lehet műtéti beavatkozásra. A megfelelő műtéti eljárást a nőgyógyász vagy urológus szakorvos határozza meg a diagnózis felállítását követően.

“A legfontosabb, hogy akár az első enyhe tünetek jelentkezése esetén is forduljunk szakemberhez, mert a korai kezeléssel sok esetben megakadályozható az inkontinencia súlyosbodása, illetve kordában tartható a probléma.” – tanácsolja Sáránszki Anita.

Az inkontinenciáról bővebben itt olvashatsz:

https://inkontinencia-kezelese.hu