A bodza a nyár első hírnöke. Az út mentén virágzó bodza édes illata mindnyájunkban kellemes emlékeket ébreszt. A jéghideg bodzaszörp pedig a leghűsítőbb innivaló, amit csak egy forró nyári napon kívánhatunk. Ábrándozás helyett azonban itt az ideje új lehetőségek után nézni! A bodza ugyanis rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, amik számos más felhasználásra inspirálnak minket. Nézzük, melyek ezek!
Az alapfőzet: bodza tea varázs
Rengeteg bajra jelent gyógyírt, így a bodza csodaszer számba ment a hagyományos orvoslásban. Segít a gyomorpanaszokon, hashajtóként, köhögéscsillapítóként, immunerősítőként is használják. A mai napig hatásos gyógyteák kedvelt alapanyaga.
Elkészítés
Forráz le egy kanálnyi virágot 250 milliliter forró vízzel, majd hagyd állni 5 percig. Szűrd le a főzetet, és már ihatod is!
Bundás bodza
Elsőre meglepőnek tűnik, de a bodza nem csak italnak, hanem nassolnivalónak is isteni finom. Receptünkkel igazán ropogós, bundás bodzát készíthetsz te magad is!
Hozzávalók
- 15 fej bodzavirág
- olaj a sütéshez
- 100 gramm liszt
- 2 teáskanál porcukor
- 2 teáskanál kukoricaliszt
- 1 tojás
- 150 milliliter szódavíz
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés
Forrósíts fel olajat egy serpenyőben! Keverd össze a liszteket, a cukrot és a tojást, majd add hozzá a szódavizet! Mártsd a virágokat a tésztába, és süsd őket 30 másodpercig az olajban, szórd meg őket porcukorral, és fogyasszátok, amíg még ropogós!
Bodzás-egres lekvár
Ennek a két, igazi nyári csemegének a házasságából születik az egyik legfinomabb szívderítő a téli hónapokra. Szerencsére az elkészítése sem igényel túl sok fáradtságot, nyugodtan belevághatsz!
Hozzávalók
- 1 kilogramm egres
- 900 gramm kristálycukor
- 100 milliliter bodzaszirup
Elkészítés
Főzd pépesre az egrest egy tálban, amikor már kellően elfőtt, add hozzá a cukrot is! Melegítsd tovább a keveréket, amíg a cukor teljesen föl nem olvad! Keverd hozzá a bodzaszirupot és főzd tovább! Tegyél egy kis kanálkával a lekvárból egy hideg edényre! Amennyiben azt látod, hogy kezd bőrösödni, készen is vagy.
Bodza szörp pezsgővel vagy gin-tonikkal
A klasszikus bodzaszörp sokak kedvence. De gondoltál rá valaha, hogy víz helyett pezsgőbe vagy gin-tonikhoz keverd? Itt az idő kipróbálni!
Hozzávalók
- 650 gramm cukor
- 1 liter forrásban lévő víz
- 3 citrom
- 20 bodzavirág fej
- 30 gramm citromsav
Elkészítés
Rázd meg jól a virágokat, hogy kiessenek belőle a nemkívánatos rovarok! Mosni azonban szigorúan tilos, hiszen a virágporra még nagy szükségünk van. A cukrot helyezd egy edénybe, öntsd le a forró vízzel és főzd, amíg teljesen el nem olvad! A citromnak reszeld le a héját, szeleteld fel a húsát és add a főzethez! Végezetül a bodza és a citromsav is mehet az edénybe, főzd össze az egészet, majd egy-két napig hagyd állni! Ezután öntsd ki egy üvegbe és érleld úgy egy hónapig! Így a nyár legmelegebb napjaira már kész is a hamisítatlan bodzaszörp!
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>