Ismered a párkapcsolati kommunikáció szabályait?

Párkapcsolati kommunikáció szabályai

Nem is kérdés, hogy az egészséges párkapcsolat alapja a kommunikáció. Sokan már itt elbuknak, azonban megesik, hogy próbálkoztok ugyan beszélni, de mintha teljesen más bolygón élnétek. Ismerős a helyzet? Érdemes megismerkedned a párkapcsolati kommunikáció buktatóival, és hamar észreveheted, hogy a kapcsolatotok is javulni fog.

Kinek van igaza?

Korábbi cikkünkben írtunk már róla, hogy miért is káros, ha a saját magad igazát hajtod egy párkapcsolatban. Sok esetben alapjaiban véve is értelmezhetetlen a dolog, hiszen minden éremnek két oldala – az, hogy a párod valamit nem úgy gondol, mint te, még nem jelenti, hogy téved. Ha még nem olvastad el cikkünket, most pótolhatod:

Párkapcsolati válság megoldása – Tippek a pszichológustól

Ha tehát azon kapod magatokat, hogy apróságon vitatkoztok csak azért, mert máshogy látjátok, inkább hagyjátok annyiban: értsetek egyet abban, hogy ebben nem értetek egyet.

Tiltott szavak a párkapcsolati kommunikációban

Vannak olyan szavak, amiket ösztönösen használsz ugyan, de túlzott erővel bírnak. Tipikusan ilyen a soha és a mindig. Nem is gondolnád, hogy amikor reflexből azt mondod a párodnak, hogy “Soha nem mosogatsz el magad után”, azzal milyen terhet rósz rá. Próbáld meg ennél pontosabban fogalmazni: “A héten háromszor vettem észre, hogy nem mosogattál el”. Ezzel máris nem csak veszekedést szítasz, hanem konkrét problémát festesz le párodnak, amivel tud is valamit kezdeni.

Ne söpörjétek a szőnyeg alá

Valamiért sokan úgy növünk fel, hogy belénk van kódolva, hogy ne osszuk meg az érzéseinket, a problémáinkat. Így aztán csak gyűlik a rengeteg apróság, mire egyszer csak kirobbansz. A párkapcsolati kommunikáció hiánya okozza azt, amikor egy veszekedés során több évvel korábbi sérelmeket is a párod fejéhez vágsz.

Ehelyett inkább, amint valami apróságon fennakadsz, azt mondd el a párodnak is. Lehet, hogy ezzel heti több kisebb vitát generálsz, de ezek mind megoldhatók, hosszú távon pedig megelőzöd vele a nagy veszekedést.

Ha egyedül nem megy, kérjetek segítséget!

Eljuthattok arra a pontra pároddal, amikor úgy érzitek, hogy már nincs kiút, nem tudjátok megoldani a problémát. Ilyenkor érdemes fontolóra venni a párkapcsolati tanácsadást. Itthon ugyan még kevésbé elterjedt, de óriási segítséget tud nyújtani, ha egy külső szemlélő, ráadásul szakértői szemmel nézi a kapcsolatotokat.

Talán épp ez jelentheti a hosszú, boldog kapcsolatot kulcsát – akkor pedig megér egy próbát, nem?

Kiemelt kép forrása:Fun photo created by freepik – www.freepik.com