Ízre a teára, hatásra pedig a kávéra emlékeztet, ennek ellenére a mate tea egyik csoportba sem sorolható. Amennyiben szeretnél feltöltődni, de kerülöd a kávét, nem is kell tovább keresgélned! A matefa leveleiből és ágaiból készült csodaital évszázadok óta természetes élénkítőszer, melyet a dél-amerikai őslakosok előszeretettel fogyasztanak. Olvass tovább, és ismerd meg a mate tea titkát!
A mate tea eredete
A mate tea már a Kolumbusz előtti időkben közkedvelt ital volt. Először a paraguayi guarani törzs fedezte fel és kezdte el termeszteni a matéfát, más néven a Paraguai magyalt.
A leveleket és az apró szárakat kiszárították és forró vízbe áztatták, így kaptak üdítő italt.
A XVII. században, a spanyol kolonizáció után a mate tea az ország fő exportcikkévé vált. Időközben a többi dél-amerikai ország is átvette a növény termesztésének hagyományát. A mate tea a kávé és egyéb teafajták elterjedése után is a legkedveltebb ital maradt a kontinensen.
A rituálé
A mate tea fogyasztását rituálék övezik, melyek időt és koncentrációt igényelnek. Általában parkokban vagy kültéri helyszíneken kerítenek rá sort. Az alkalom neve Yerba Mate, amit tök gyógynövényként fordíthatunk le. Ez a kifejezés a mate tea hagyományos fogyasztására utal, a mate ugyanis egyben a kiszárított tököt is jelenti, amiből a bombilla – egy speciális szűrős szívószál – segítségével isznak.
A rituálé alatt a résztvevők körben ülnek, egyikük pedig nagyjából kétharmadig tölti az edényt szárított levelekkel, majd egy kevés meleg vizet önt rá, hogy kiázzanak az ízek. Ezután egy jól megválasztott szögben belehelyezi a bombillát, és csordultig tölti az edényt forró vízzel. A víz sosem lehet 85 foknál melegebb, mivel a hő kárt tehet a levelekben és megváltoztatja a főzet ízét.
Ezután a ceremóniamester körbeadja a tököt és mindenki kortyol egyet a teából. Amennyiben elfogy a mate tea, egyszerűen újraforrázzák a leveleket.
Természetesen a mate tea fogyasztásának rengeteg módja létezik. Sok dél-amerikai reggel csak elkészít egy nagyobb adagot, és termoszban tárolja a nap folyamán. Így amikor egy kis löket kell a nap folytatásához, csak töltenek maguknak egy keveset. Akárcsak gyakran mi is tesszük a kávéval.
Variációk mate teára
A tartóedény hagyományosan tökből készül, de kerámia és fa verziókkal is találkozhatunk. A bombilla is különféle anyagokból készülhet az ezüsttől a rozsdamentes acélon át a bambuszig.
Emellett nem csak a mate tea tálalása, de ízesítése is eltérő lehet, tájegységtől, ízléstől függően.
Akik kevésbé kedvelik a kesernyés ízeket, előszeretettel tesznek a mate teába tejet vagy cukrot. Sőt akár süteménnyel, sós keksszel is fogyasztják.
Itthon sem nehéz hozzájutni a különleges teához, a hazai drogéria láncok polcain, a gyógynövény boltokban jó eséllyel találunk megfelelő minőségű alapanyagot.
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>