Ismerd meg a 80/20 szabályt! – Egyenes út a tartós diétához

80-20 szabály a tartós fogyásért

A fogyókúrákkal az a baj, hogy rendre elbukunk. Nem csoda, hosszú távon szinte lehetetlen tartani egy önsanyargató, szigorú diétát! Emellett pedig nem is sok értelme van, hiszen mire vannak a finom ételek, ha nem arra, hogy élvezd őket? A megoldás a mértékletességben van, ez a hosszú távon tartható egészséges életmód kulcsa is. Sorvezetőnek használd hozzá a 80/20-as szabályt!

Érveltünk már amellett, hogy miért nem jók a szigorú fogyókúrák a tartós fogyáshoz, és ismét ugyanazt mondjuk: ha hosszú távon szeretnél eredményeket, az egészséges életmód lesz a megoldás. Már csak azért is, mert így belefér, hogy néha olyanokat is ehess, amiket csak úgy megkívánsz.

Hogy működik a 80/20-as szabály?

Az elnevezés magáért beszél: míg az esetek 80%-ában ügyelsz rá, hogy a diétába illeszthető ételeket egyél, a maradék 20%-ban kicsit elengedheted magad. Ezzel a módszerrel könnyen elejét veheted a kínzó sóvárgásnak, ami előbb-utóbb a jojó effektushoz vezetne.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ha egész héten ügyesen étkeztél, hétvégén megjutalmazhatod magad például egy finom fagyival. Azért persze ilyenkor is az a legjobb, ha megpróbálsz minél egészségesebb alternatívákat választani – mondjuk cukormentes fagyit.

+Tipp: Kezdd naplózással! Eleinte nem olyan könnyű belőni azt a bizonyos 20%-ot, ha pedig átesel a ló túloldalára, semmit nem ér az egész. A tanácsunk tehát az, hogy vezess ételnaplót, hogy követni tudd, mit ettél. Teheted kis füzetkével, de rengeteg applikációt is találsz hozzá, hogy könnyebb legyen. Így követheted az étrended és biztos lehetsz benne, hogy nem esel túlzásba a nasikkal. Idővel pedig meg is szokod a rendszert, és már menni fog magadtól.

Ezeket bátran eheted, és még csak nem is bűnözöl

Időnként egy-egy hamburger vagy tortaszelet is bőven belefér, ha a 80/20-as szabályt alkalmazod – persze akkor, ha valóban csak a 20%-ban rosszalkodsz. De ha máris megijedtél, hogy ez túl szigorú, megnyugtatunk: rengeteg olyan egészséges, diétás nasi is van, amit beilleszthetsz a napjaidba.

Korábbi cikkeinkben rengeteg tippet adtunk már, kezdd mondjuk ezekkel:

Egészséges nasi ötletek, amikkel elűzheted az étvágyad

Kiemelt kép forrása: Couple eating photo created by Drazen Zigic – www.freepik.com