Ismerd fel a szorongás jeleit, és segíts magadon!

A szorongás ma már népbetegség
A szorongás ma már népbetegség

A szorongás világszintű népbetegségnek számít, ugyanis globálisan közel 2,6 milliárd embert érint. A szorongás sajnos ma már része a társadalmunknak, folyamatosan stressznek vagyunk kitéve. Ez komoly következményekkel járhat attól függően, hogy milyen súlyos a szorongás mértéke és gyakorisága. Fel kell ismernünk: ha a szorongás a klinikai állapot szintjére emelkedik, akkor tennünk kell a gyógyulás érdekében. 

Gyakori rendellenesség

A leggyakoribb szorongásos rendellenességek közé tartoznak az általános szorongásos rendellenességek, az agorafóbia, a szociális szorongás, a poszttraumás stressz (PTSD) és a kényszerbetegség (OCD). Nagyon fontos megemlíteni, hogy a szorongás diagnosztizálható, szabályozható, és végső soron kezelhető is. Most megnézzük, melyek azok az általános jelek, amelyeknél már komolyabb szorongásról beszélhetünk.

A mértéke magas

A szorongás kérdése a mértéktől függ. Nagyon fontos különbséget tenni, ha valaki egy prezentáció előtt izgul, vagy járványos időszakban átmenetileg az egészségét illetően szorong. Ennél már komolyabb tünet, ha valaki különösen feszült lesz bizonyos helyzetekben, amelyek az egész napját és életritmusát felemésztik. Ezek pszichés félelemként, nyugtalanságként, alvászavarként és pánikrohamként is jelentkezhetnek.

Ha tartósan fennáll

Az teljesen érthető, hogy mindannyian szeretnénk elkerülni a helyzeteket, amelyektől félünk, vagy nem szeretjük őket. Ezek jobb esetben alapvetően nem befolyásolják az életünk minőségét.  A probléma ott kezdődik, amikor olyan mértékű a szorongás, hogy bizonyos dolgokat a szorongás miatt nem mer valaki megtenni. Ez már az életminőségre is hatással van. Azért fontos kezelni a szorongást, mert ha az kezeletlenül marad, akkor tartósan, hónapokig vagy évekig is folytatódhat.

A szorongás zavarja a mindennapi életet

A szorongásos problémák olyan súlyossá válhatnak, hogy a mindennapok ritmusa is veszélybe kerül. A kényszerbetegségben szenvedőknek például órák kellenek ahhoz, hogy reggel elhagyják a házat, mert például az ágyon lévő párnák nincsenek megfelelően elrendezve.

Sokan annyira perfekcionisták, hogy az megakadályozza egy projekt tényleges befejezését. A helyzet rosszabbodhat, ha az érzelmi tüneteket még olyan fizikai tényezők is súlyosbítják, mint a fejfájás, az étvágytalanság és az álmatlanság. Ezekben az esetekben szakember segítségét kell igénybe venni.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>