Ismerd fel magadon a kapuzárási pánik tüneteit!

A kapuzárási pánik tünetei változatosak
A kapuzárási pánik tünetei változatosak

Mindannyian ismerjük a kapuzárási pánik jelenségét. Ha szóba kerül, rögtön 50 év körüli férfiakat képzelünk el, akik épp új sportkocsit vásárolnak, vagy a lányukkal egyidős titkárnővel lépnek félre. Eszünkbe sem jut, hogy a kapuzárási pánik a nők életében is jelen van. Megmutatjuk, hogyan! 

Mitől alakul ki a kapuzárási pánik?

Azok, akik életükben igyekeztek megvalósítani az álmaikat, kevésbé hajlamosak a kapuzárási pánik megtapasztalására. Ezzel szemben azok, akik mindig mások érdekeit helyezték maguk elé, nehezebben küzdenek meg az öregedés elfogadásával. Hiszen egész életüket a családjuknak, munkájuknak szentelték, kerülték a konfliktusokat és eközben elfelejtettek élni.

Mindez azonban felgyülemlik az évek során, de mikor borul ki? Természetes akkor, amikor rájövünk, hogy nem élünk örökké. 50 év körül tudatosul bennünk, hogy már nem leszünk fiatalabbak, és hogy addig kell megtenni mindent, amit szeretnénk, amíg nem késő.

Milyen tünetei vannak?

A férfiaknál és a nőknél a kapuzárási pánik tünetei eltérőek. A férfiakat általában megrémíti az öregedés és az ezzel járó problémák. Félnek a haláltól, a betegségektől, szexuális vonzerejük elvesztésétől. Eközben megkérdőjelezik, hogy jó döntéseket hoztak-e, tényleg életük szerelme mellett kötöttek-e ki, és hogy elérték-e kitűzött céljaikat.

ad

Ezzel szemben egy nő esetében a kapuzárási pánik más tényezők eredménye.

  • Kirepülnek a gyerekek, így végre idő és alkalom nyílik, hogy olyanokkal foglalkozzon, amikkel anyaként nem tudott.
  • A hosszú évek során kiépített anyagi biztonságot védőhálónak tekinti őrült ötletei megvalósításához.
  • A menopauza testi és lelki változások előidézője. Ezek pszichológiai hatása elbizonytalaníthatja a nőt eddigi életében, változtatásokra sarkallhatja.
  • A gyerekek önállóvá válásával feleslegesnek érzi magát, amit mindenképpen orvosolni akar.
  • Ha nagyon fiatalon alapított családot, megpróbálhatja bepótolni a felelőtlen éveket.
  • Megváltozik az öltözködése, bárokba jár és éretlenül viselkedik.

A kapuzárási pánik szakaszai

Bár maguk a tünetek eltérőek lehetnek, a nők is ugyanazokon a stádiumokon mennek keresztül a kapuzárási pánik során, mint a férfiak. Ezek pedig a következők: sokk, tagadás, depresszió, düh és elfogadás.

Néhányan sikeresen átvészelik ezeket, vannak azonban, akik visszaesnek egy-egy szakaszba. Néhányan pozitív élményekkel jönnek ki belőle, néhányan azonban megbánással.

A kapuzárási pánik sajnos nemtől függetlenül komoly károkat okozhat egy család életében, éppen ezért bánjunk vele óvatosan! Derítsük ki, milyen belső indíttatásokból fakad, és próbáljuk meg előnyünkre fordítani a változásokat!

Mit tegyek, ha észreveszem férjemen a kapuzárási pánik tüneteit?

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>