Ismerd fel, ha gaslighting áldozata vagy és tegyél ellene!

Gaslighting

Több okból is nevezhetünk egy kapcsolatot mérgezőnek, de az mindig közös, hogy az egyik fél sérül benne. Lehet ez egy manipulatív társ miatt, aki a kapcsolatot inkább játszmának tartja, mintsem harmonikus kapocsnak kettőtök közt. Előző cikkünkben bemutattunk az érzelmi manipuláció egyik gyakori formáját, a gaslighting-ot. Most kicsit jobban belemélyedünk abba, hogy miről ismerheted fel, ha te is áldozat vagy, illetve hogyan tehetsz ellene.

Tipikus mondatok, amiről felismered a gaslighting-ot

“Biztos vagy benne, hogy így történt? Mindig mindenre rosszul emlékszel”

A gaslighting legtipikusabb sajátossága, hogy a társad megkérdőjelezi a valóságod, a véleményed. Olyan mélyen képes elültetni benned a kételyt, hogy a végén saját magadban sem bízol már.

“Jaj, már megint eltúlzod. Mindig ezt csinálod, túl érzékeny vagy.”

Ha párod hajlamos lekicsinyelni az érzelmeid, és rendszeresen állítja, hogy túlreagálsz számodra fontos dolgokat, bizony érdemes elgondolkodnod rajta, hogy talán manipulál téged.

“Nem is tudtad? Az egész család rólad beszél, szerintünk valami gond van veled”.

A gaslighting különböző szinteken működik, egyre mélyebben bevonja az áldozatot a játszmákba. Ennek része az is, hogy a bántalmazó igyekszik elszigetelni a párját a szeretteitől. Teszi ezt részben úgy, hogy elhiheti veled, hogy családod, barátaid nem kíváncsiak rád

“Te paranoiás vagy.” “Te nem vagy normális.” “Már megint hülyeséget beszélsz.”

Lényegében az egész játszma arra megy ki, hogy megkérdőjelezd saját ítélőképességed. Ennek eléréséhez a bántalmazó gyakran szélsőséges hazugságokat talál ki, amiket később szemrebbenés nélkül letagad csak azért, hogy azt mondhassa, te emlékszel rosszul.

Hogyan tehetsz ellene?

Az első és legfontosabb lépés, hogy felismerd és tudatosítsd a problémát. Borzalmasan nehéz beismerni, hogy a társad, akit szeretsz, manipulál téged, de ez az egyetlen módja annak, hogy megőrizd a saját magadba vetett hited. Nem hiheted el neki, hogy veled van gond!

Erősítsd meg az emlékeid! Vezess naplót akár írásos vagy fényképes formában. Felveheted a beszélgetéseiteket telefonnal is, hogy később bármikor vissza tudd hallgatni. Így hiába mondja neked a párod, hogy a dolog nem is úgy történt, lesz rá bizonyítékot, hogy de.

Kérj segítséget! Általában a párkapcsolati problémákra az a megoldás, hogy beszélj róla pároddal. Itt ezt rögtön felejtsd el, hiszen amint elmondod neki, hogy mit érzel, azonnal felhasználja ellened a manipuláció részeként. Fordulj tehát egy külső emberhez: baráthoz, családtaghoz, akár pszichológushoz.

Egy mérgező párkapcsolatból nagyon nehéz kilépni, de itt még közel sincs vége a történetnek. A benned hagyott sebek később is jelentkezni fognak, ezért tenned kell érte, hogy újra felépítsd magad.

Mérgező kapcsolatok ellen leghatásosabb az önvédelem

Forrás: MedicalNewsToday

Kiemelt kép forrása:Woman photo created by freepik – www.freepik.com