Ismerd fel a baby blues-tól szenvedő kismamát, és segíts neki!

A baby blues tünetei jól felismerhetők
A baby blues tünetei jól felismerhetők

A gyermekáldás minden nő életében a legörömtelibb pillanat. Legalábbis ezt kántálja nekünk a társadalom, mit sem törődve a szülés okozta fájdalmakkal és a személyiségünket felborító hormonális változásokkal. Lehet, hogy annak idején te sem tudtad, hogy ez történik veled? Esetleg felismered a lányodon, ismerősödön a tüneteket? 

A nők 70-80 százaléka éli át a baby blues állapotát úgy, hogy legtöbbjük még a kifejezést sem ismeri. De hogyan és miért lehetséges ez?

Rövid ideig és nem olyan intenzíven

Mióta vártunk erre a pillanatra és végre eljött. Kisbabánk épen és egészségesen pihen a karunkban, mi pedig mégsem örülünk. Ezt azonban nem oszthatjuk meg senkivel, hiszen milyen anyának gondolnának?

Szomorúnak lenni szülés után lemoshatatlan stigmákkal jár társadalmunkban. Pedig egy teljesen természetes és meglepően gyakori jelenségről van szó. A nők háromnegyedénél fordul elő a szülés utáni hormonális változások következtében, hogy szomorúnak, kedvetlennek, szeszélyesnek érzik magukat. Ez az úgynevezett baby blues állapota, ami a szülés utáni depressziótól eltérően csak rövidebb ideig, alacsonyabb intenzitású érzelmi reakciókkal jár.

Hormonok ingadozása

Terhesség alatt az ösztrogén és progeszteron szint sosem látott magasságokban szárnyal. Szülés után azonban értékük drasztikusan zuhan, ami neurobiológiai folyamatokat indít be, kiváltva a baby blues érzését.

A gyermekáldás körüli örömöt további tényezők is beárnyékolhatják. Maga a szülés folyamata rendkívül fájdalmas és traumatizáló lehet, amihez pedig hozzáadódhatnak az alvásmegvonás és a szoptatás körüli nehézségek is.

Szükséges volna a felkészítés

Az anyává válás kihívásokkal teli folyamat, amit idealizálás helyett realitással kéne kezelni. Fontos, hogy minden nő tisztában legyen azzal, hogy az anyaság megpróbáltatásokkal jár, és nem lesz attól rossz szülő, hogy nem megy egyből minden úgy, mint a karikacsapás.

Fel kell készíteni a várandós anyukákat a rájuk váró nehézségekre, és tudatosítani a baby blues előfordulásának lehetőségét. A tünetek ismeretével felismerhetik, hogy egészséges keretek között küzdenek-e szomorúsággal, vagy szülés utáni depresszióról van-e szó.

A baby blues tünetei

  • Egyfolytában a sírás kerülget, érzelmileg instabil vagy, idegességet, szomorúságot érzel, akárcsak egy erős menstruációs ciklus alatt.
  • A tünetek körülbelül két hétig tartanak.

Szülés utáni depresszió tünetei

  • A tünetek tovább és erősebben vannak jelen, mint a baby blues esetében.
  • Reménytelenség, haszontalanság érzése, a baba és saját magad iránti érdeklődés elvesztése.
  • A szülést követően bármikor, jellemzően a második, harmadik hónapban jelentkezik.

Ha tehát a szülés után két héttel továbbra is fennállnak a tünetek, fel kell keresni egy orvost és segítséget kérni! A baby blues és a szülés utáni depresszió nem egy szégyellni való állapot, hanem egy természetes jelenség, amire együtt kell felhívnunk a figyelmet. Lemosni róla a társadalmi stigmát és segíteni az éppen benne lévő anyukán.

(D.R.)                                                                                          A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>