Ismerd fel az érzelmi manipuláció formáit!

Ismerd fel az érzelmi manipulációt!

Néha mind mondunk bántó dolgokat, azt azonban elképzelni is nehéz, hogy valaki szándékos módon játszmákat űzzön belőle. Pedig az érzelmi manipuláció éppen erre megy ki, a következében kialakuló sebek pedig mélyen belegyökereznek a személyiségedbe. Ezért is gond, ha nem ismered fel, hogy az áldozata vagy!

Melyek az érzelmi manipuláció típusai?

Gaslighting. Néha nem is gondolunk bele, hogy bizony a párkapcsolati erőszak nem csak fizikai formát tud ölteni. Az érzelmi manipuláció épp olyan súlyos károkat okozhat az áldozatban, ha folyamatosan megtapasztalja saját párkapcsolatában. Ilyenkor ugyanis a bántalmazó annyira saját igazára hajt, hogy akár kitalált szituációkat, alternatív valóságot is létrehoz. Hosszú távon a gaslighting a saját identitásod is válságba kergeti. Korábbi cikkünkben bővebben is írtunk róla, olvasd el azt is:

Érzelmi manipuláció a kapcsolatban – Így tesz tönkre a gaslighting

Érzelmi érvénytelenítés. Meglehet, hogy fel sem tűnik, ha áldozata vagy, akár még el is hiszed, hogy benned van a hiba. De nem így van! A hiba a társadalomban van, amiért az érzelmi manipuláció olyan szinten elterjedt, hogy szinte fel sem ismerjük. Tipikus mondatai lehetnek a…

  • Ez nem is nagy ügy!
  • Lehetne sokkal rosszabb is
  • Ne legyél már szomorú!

… és hasonló, a problémádat elbagatellizáló véleménykifejezések. Meglehet persze, hogy a másik valóban csak vigasztalni próbál, ám ha valakitől rendszeresen ezt kapod válaszként az általad megélt problémákra, úgy már biztosan érzelmi manipulációról beszélhetünk.

Negging. A bókba csomagolt negatív vélemény úgy kúszik be a bőröd alá, hogy már csak azt veszed észre, ha be is talált. “De jó ez a szoknya! Én ilyen vastag lábakkal nem merném felvenni, Te olyan bátor vagy” – Te is kaptál már hasonló bókot? Jöhet az egy ismerkedni vágyó férfitól, akár egy barátnődtől vagy családtagodtól is. Egy-egy ilyen beszólást talán fel sem veszel, de a rendszeresség bizony nagyon bántó tud lenni, és idővel az önbizalmad leromlásához vezethet.

Mindeddig olyan kevés szó esett az ilyesfajta bántalmazásról, hogy sokan akár évek óta is élhetnek benne anélkül, hogy tudnák, mi a probléma. Ha Te is magadra vagy egy szerettedre ismersz a fentiekből, mindenképp lépj az ügyben!

Nem elég kilépni belőle, egy mérgező párkapcsolat sebei mélyen benned vannak

Forrás: Mélylevegő Projekt