Iskolai bántalmazás: az én gyerekem is megfélemlít másokat?

Az iskolai bántalmazás elkövetője is segítségre szorul
Az iskolai bántalmazás elkövetője is segítségre szorul

Félelmetes belegondolni, ha az iskolai bántalmazás saját gyermekünket is érinti. Még ijesztőbb, ha arra kell rájönnünk: ő nem az ártatlan áldozat, hanem maga az elkövető. Szülőként nagy felelősségünk van az iskolai bántalmazás megállításában. Ehhez pedig az első és legfontosabb lépés, hogy rájöjjünk, honnan ered az erőszak. Íme, hat jel, amiből kiderül, gyermeked megfélemlít-e másokat az iskolában!

Rosszul alszik

Egy friss felmérésből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik iskolai bántalmazás (bullying) elkövetői, komoly alvásproblémákkal küzdenek. Amennyiben te is álmatlanságot tapasztalsz gyermekednél, látogassatok el egy orvoshoz! A vizit tökéletes kiindulópont, hogy megelőzzük vagy kezeljük az erőszakos viselkedést.

Viselkedési zavarokkal küzd

A forrófejűség, a lobbanékonyság és a frusztráltság az iskolai bántalmazást elkövető gyerekek leggyakoribb jellemzői. Figyeld meg gyermeked otthoni viselkedését! Amennyiben könnyen felidegesíti magát, ha nem az ő kedve szerint történnek az események, vagy nem mutat együttérzést mások iránt, ezek intő jelek lehetnek. Mindez fegyelmezetlenséggel párosulva erőszakos viselkedést válthat ki, mely iskolai bántalmazáshoz vezet.

Bajba kerül az iskolában

Még csak szeptember van és máris kalamajkába keveredett? Ha verekedésben vesz részt, dominánsan és agresszívan viselkedik, könnyen eshet az iskolai bántalmazás elkövetőjének szerepébe.

Imádja a népszerűséget

A népszerű gyerekek gyakran fitogtatják hatalmukat a kevésbé közkedvelt társaik előtt. Ez a viselkedés a belső komplexusok és az önbizalomhiány kiélésére szolgál. Ebből adódik az iskolai zaklatás azon formája, amikor a népszerűbb gyerekek egyszerűen kirekesztik társukat a csoportból. Komolyabb esetben nem csak kirekesztés, de verbális vagy fizikai megfélemlítés is történik.

A barátai agresszívan viselkednek

Könnyen előfordulhat, hogy gyermeked teljesen máshogy viselkedik otthon, mint az iskolában. Éppen ezért érdemes a barátai habitusát is megfigyelni. Amennyiben tudomásodra jut, hogy egyikük iskolai bántalmazás elkövetője, saját gyermekedre is gyanakodhatsz. Az iskolai bántalmazás ugyanis általában egy kiscsoport egyén elleni agressziójában nyilvánul meg.

Nem szoros a kapcsolatotok

Függetlenül attól, melyik jel utal arra, hogy gyermeked iskolai bántalmazás elkövetője, a kiinduló ok minden valószínűséggel otthon keresendő. Egy gyermek sokkal nagyobb eséllyel viselkedik agresszívan az iskolában, ha otthon is erőszakot él át, illetve nem törődnek vele. A gyerek és a szülő közötti jó kapcsolat és a folyamatos kommunikáció azonban segíthet megszüntetni a viselkedési zavarokat, egyensúlyt teremteni a gyermek életében.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Öt gyanús jel, hogy gyermeked iskolai zaklatás áldozata

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>