Irodai stresszoldás jógával

Irodai stresszoldás jógával

A stresszről van egy jó női mondás: olyan, mint a tűsarkú: az életünk része, de nem kell, hogy tönkretegyen. A legtöbb stressz pedig ma a munkahelyen ér, különösen akkor, ha a család gondja is a te vállaidon nyugszik. A jóga még a kezdőknek is sikerélményt, megnyugvást hoz és online is tanulható.

Kire nem volna érvényes az élete egy szakaszában legalább, hogy stresszesnek érzi magát a munkája miatt? A határidők, a főnök, anyagiak miatti aggódás – mind okozhatják azt, hogy az állandó feszültség miatt megfájdul a derekad, a nyakad, a fejed.

A munkahely stresszes, de a stressz kiválóan kezelhető jógával

Többségünk naponta közel kilenc órát tölt munkával kapcsolatos tevékenységekkel. Ha ehhez az otthoni munkát is hozzávesszük, akkor 10-12 óra is simán kijön.

Ez több idő, mint amit bármi mással töltünk az életünkben. Így talán nem meglepő, hogy a munkahelyi stressz gyakori, és bizony néha súlyos tünetekkel, például betegségekkel vagy kiégéssel jár. Érdemes lenne tehát mindenkinek egy kis időt a jógamatracon töltenie, aki úgy érzi, már nem tudja kezelni a helyzetet. Ezt ma már egy videós online jóga tanfolyam keretében, bárhol meg tudod tenni.

ad

Egy új kutatás szerint ugyanis a jóga különösen hatékonyan csökkenti a munkával kapcsolatos stresszt.

A jóga egyedülálló abban, hogy a segítségével könnyedén úrrá lehessünk a stressz felett

A jóga légzéssel való kapcsolata és a jóga alapfilozófiája, a „jelen pillanatban való létezés” lehetővé teszi számunkra, hogy elengedjük a stressz okozta negatív gondolatokat. Nem pusztán testi gyakorlás, hanem a test és a lélek harmóniájának megtalálása. Ne gondolj elsőre nagy dologra, akár otthon egy képernyőn is lehet hatékonyan elsajátítani az alapokat.

Ráadásul a kezdők is bátran belefoghatnak, kiváltképpen, ha megismerik részleteiben a stresszoldó jógát.

Némi stressz normális, még akkor is, ha szereted a munkádat

A túl sok munkahelyi stressz azonban komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A szorongás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja, ha közbeiktatsz egy-egy jóga alkalmat az irodai munka szüneteibe, vagy ha ez nem lehetséges, akkor este, ha hazaérsz. Nem kell sehova se menni, csak online bekapcsolódni.

Már az első alkalom után energikusnak és koncentráltnak is érzed magad tőle.

Mindannyian szembesülünk a munkából fakadó stresszel. Amikor stresszesek vagyunk, a testünk is tüneteket produkál. Ha többre vágysz magaddal kapcsolatban, ha jobb mindennapokat szeretnél, akkor ezt fel kell ismerned, hogy tenni tudj ellene.

A túlzott munkahelyi stressz jelei és tünetei közé tartozik:

  • a fáradtság,
  • a koncentrációra való képtelenség,
  • a munkafeladatok iránti érdeklődés elvesztése,
  • az izomfeszültség,
  • a testi okok nélküli fejfájás, valamint
  • az általános szorongás, ingerlékenység és a tartós szomorúság.

Ismerősek, igaz?

A jóga rendkívül hatékony stresszkezelési gyakorlat

A gyengéd mozgások, nyújtások oldják a fizikai kellemetlenségeket okozó stressz tüneteit, és elősegítik az ellazulást. Az irodai jóga pedig pontosan ezt a célt szolgálja, csak munkahelyi környezetben.

Egyébiránt remek módja annak, hogy lerázzuk a feszültséget, oldjuk a stresszt és aktívak maradjunk munka közben. Javítja a vérkeringést, az egyensúlyt, a testtartást és a rugalmasságot, továbbá növeli a stressztűrést és a stresszel szembeni ellenálló képességet.

Ráadásul még a kiégést is segít megelőzni. Ha tehát stresszelsz a munkahelyen, irány a jógamatrac!