Ingyenes programok Írország mesébe illő tájain

Donegal, Írország
Donegal, Írország

Európa egyik leggyönyörűbb szigetországát a világ legdrágább helyei között tartjuk számon. Magyarországi fizetéssel különösen nehéz bejárni a szigetet, hiszen a belépők ára igencsak borsos. Most olyan programokat gyűjtöttünk össze, amelyek teljesen ingyenesek.

Min spórolhatunk Írországban?

Mielőtt bemutatnánk az ingyenes programok listáját, adunk pár tippet a pénztárca kíméléséhez. Írországba lehetőleg főszezonon kívül utazzunk, kora ősszel, vagy késő tavasszal, így az időjárás még egyáltalán nem hideg, de a repülőjegy árak jóval kedvezőbbek. A Ryanair sokszor indít olcsó járatokat Dublinba, a szemfülesek sokat spórolhatnak az utazáson. Bécsből az Aer Lingus nevű légitársaság is olcsón közlekedik a szigetországba.

Érdemes a szállásokon is spórolni. A fővárosban, Dublinban például nem éri meg sok éjszakát maradni, mert itt az árak dupla, sőt, olykor tripla annyiba kerülnek, mint vidéken. Szálljunk meg a kisvárosokban, vagy a helyiek otthonaiban, melyeket az Airbnb nevű oldalon foglalhatunk le.

Az autóbérlésről sem szabad megfeledkezni, hiszen ez elengedhetetlen, ha be akarjuk járni a szigetet. Érdemes időben lefoglalni a járművet, így sokat spórolhatunk. Az autó fogyasztását is megéri számításba venni.

Ingyenes programok Írországban

Mivel Írország elsősorban meseszép tájairól és szemet gyönyörködtető partszakaszairól híres, nem múzeumokban és városnézésben kell gondolkoznunk. A kirándulni vágyók toplistás úti célja a sziget, hiszen itt a zöld minden árnyalatát megcsodálhatják. A szabadtéri programok pedig szerencsére javarészt ingyenesek.

Crough Patrick

Crough Patrick
Crough Patrick

Itt felmászhatunk 764 méter magasba, hogy a zarándokok közkedvelt helyéről csodálhassuk meg a lélegzetelállító panorámát. A túra viszont kifejezetten megerőltető, sziklás talajon kell mászni a magasba, viszont garantáltan minden szenvedést elfelejtünk, amikor a csúcsra érünk.

Carrantuohill

Carrauontohill
Carrauontohill

Írország legmagasabb hegye csupán 1038 méter. Megmászása viszont 4-6 órába is beletelhet, megéri egész napos túrának tervezni. A hegy csúcsa szinte mindig felhőkkel takart, nagy szerencséje van annak, aki jó időjárási viszonyok között mászhatja meg a hegyet. A túra végig meseszép, olyannyira, hogy az ember nem is tudja igazán, hogy most egy festményben sétálgat-e vagy a valóságban.

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Carrick Rope Bridge
Carrick Rope Bridge

Ha Észak-Írországba is felmegyünk – mely bérelt autóval kifejezetten érdemes kitérő – akkor semmiképpen se hagyjuk ki ezt a kötélhidat sem. Ha át akarunk menni rajta, azért fizetni kell, de a sziklafalon való panorámáért nem kérnek el egy fontot sem. Az óceán kristálytiszta, a sirályok pedig különösen jó fotóalanyok az öbölben.

Dublini városnéző túra

Dublinban lehetőségünk nyílik részt venni egy ingyenes, három órás városnéző túrán, bár borravalót azért elvárnak a sétavezetők. Az idegenvezető rengeteg vicces és érdekes információt mesél a városról, az ír történelemről és az aktuális politikai helyzetről is. A túrára ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Ring of Kerry

Ring of Kerry
Ring of Kerry

Kevés az olyan turista, aki ne autózna végig a Ring of Kerry-n, vagyis Kerry gyűrűjén. A nyugati partszakasz meseszép sziklafalai, aranyos halászfalvai és hangulatos, élőzenés kocsmái várják az idelátogatókat. Megéri egy egész napot ráhagyni a 160 kilométeres túrára, így minél több helyen nyílik alkalmunk megállni.

Mihályi Fruzsina

Barcelona így nyújtja olcsón is a legtöbbet

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>