Indul a szezon: léteznek kifejezetten téli betegségek?

A téli betegségek sokunk szerint törvényszerűek
A téli betegségek sokunk szerint törvényszerűek

Már gyerekkorunktól kezdve megtapasztaltuk, hogy a tél a megfázás és az influenza fő szezonja. Meglepetésünkre azonban léteznek olyan téli betegségek is, amiket tudatosan nem társítunk az évszakhoz. Egész évben előfordulhatnak, a hidegben viszont hatványozottan nagyobb eséllyel találkozunk velük. Most megmutatjuk, melyek azok a téli betegségek, amik megelőzésére érdemes odafigyelnünk!

Hüvelygomba

A hüvelygombát a candida baktérium túlszaporodása okozza a nemi szervekben és környékükön. A candida meleg, nedves helyeken érzi magát a legjobban, ettől lesz a téli betegségek egyik leggyakrabban előforduló fajtája a nők körében. Ilyenkor ugyanis gyakran hordunk vastag, szintetikus anyagokat, hogy megvédjük magunkat a hidegtől – ezáltal tökéletes élőhelyet teremtve a hüvelygombáknak. Mindezt megelőzheted, ha olyan ruhákat viselsz, amik átengedik a friss levegőt!

Szív- és érrendszeri betegségek

A hidegben szervezetünknek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a normális működés fenntartásáért. Ez igen megterhelő lehet, és egészen a szívrohamok és sztrókok számának növekedéséig vezethet. Nem árt tudni, hogy a téli betegségek ezen formája – azaz a szívroham -, a nőknél eltérő tünetekkel jelentkezik, mint a férfiaknál. A tévében látottakkal ellentétben a nők émelygést, izzadást, a hát és az állkapocs környékén fájdalmat, valamint a légzés megrövidülését tapasztalják szívroham esetén.

Raynaud-betegség

A Raynaud-betegség tulajdonképpen egy keringési zavar, ami félelmetes tünetekkel jelentkezik. A vérerek begörcsölnek, amitől az ujjak és a lábujjak elfehérednek vagy bekékülnek. A Raynaud-betegség egész évben megjelenhet, mégis a téli betegségek közé sorolhatjuk. Ennek oka, hogy a tünetek hidegben mutatják meg magukat igazán.

Gyomor- és bélhurut

Azt hinnénk, a nyári meleg és az asztalon felejtett ételek könnyebben okoznak gyomorproblémákat, hányást és hasmenést. A bántalmakat kiváltó norovírus azonban a hőmérséklettől függetlenül szedi áldozatait. A téli betegségek következményeként legyengült immunrendszer pedig fokozottan ki van téve a vírusok támadásának. Kivédéséhez érdemes jobban ügyelni a higiéniára, rendszeresen kezet mosni, és elkerülni más betegek társaságát.

Pseudomonas aeruginosa

A téli betegségek listáján bizony helyet kap ez a kissé ismeretlen nevű baktérium is. A hidegben ugyanis szeretünk forró zuhanyokat venni, a gyógyfürdőkben melegedni. A pseudomonas aeruginosa pedig szintén a forró vízben érzi jól magát. Így össze is jön a találkozó, aminek a következménye a bőrön megjelenő gyulladás és kiütések.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A nátha megelőzéséhez adunk 4 hasznos tanácsot

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>